Blokklánc platformot fejleszt a T-Mobile, Orange és más telekom cégek

A világ négy legnagyobb telekomcége állt azon pilotprojekt mögé, ami blokklánc technológia alkalmazását tűzte ki a szolgáltatók közötti roaming megállapodásoknál.

A Deutsche Telekom hivatalos közleménye szerint T-Mobile US, a spanyol Telefónica és a francia Orange áll össze egy blockchain alapú automata roaming menedzsment alkalmazás kifejlesztésére.

A próbát a GSM Szövetségen keresztül hajtják végre, ami egy a telekom szektor szereplőit tömörítő szervezet 750+ telekommunikációs céggel. A technológiát a Deutsche Telekom innovációs hubja, a T-Labs biztosítja.

A négy vállalat azt reméli, hogy az új megoldás egyszerűsíteni fogja a meglévő roaming protokollokat. Jelenleg a szolgáltatók közötti roaming szerződések gyakran egyedi elbírálást és szignózást követelnek az operátoroktól, ami meglehetősen időigényes.

Az elosztott főkönyvi technológia használatával azonban gyorsítani lehet a procedúrát mialatt a roaming díjak és kondíciók megmásíthatatlanok maradnak. A blockchain alkalmazása a roaming szolgáltatások területén a mobilszolgáltatók tervei szerint csak az első lépés és később a szolgáltatók közötti elszámolások egészére kiterjesztenék.

Ez lesz az első ilyen teszt a vezető telekom szolgáltatók között. Hogy pontosan milyen blokklánc hálózatot használnak a projekthez, az nem derült ki.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük