Hogyan lehetne a blokklánc technológia a menekültválság megoldása?

Nemcsak a segélyek utalásakor, hanem a határellenőrzésen át a családtagok megnyugtatásának formájában is lehetne a blokklánc technológia a menekültválság megoldása.

A háború sújtotta országokból menekülők gyakran mindent feladnak egy szebb jövő érdekében. De a munkahelyen, tulajdonon és emberi kapcsolatokon kívül mást is hátrahagynak: a jogi személyiségüket.

A kiindulási országot elhagyva gyakran dokumentumaik nélkül kelnek útra, így a más országokba való utazás komoly problémákat jelent. A határellenőrzés során pedig természetesen felmerülnek kérdések a személyazonosság bizonyításával kapcsolatban.

blokklánc technológia a menekültválság megoldásaA blokklánc technológia segítségével a felmerülő kérdésekre mind választ kaphatnánk. Ha például egy szíriai menekült megérkezik a görög határhoz, a blokkláncon tárolható lakóhellyel kapcsolatos vagy éppen biometrikus adatok is leolvashatók lennének. És mivel a blokklánc nemcsak anonimitást, hanem átláthatóságot is biztosít, lehetőség van arra is, hogy csak a szükséges személyes adatokat kelljen megosztani az adott tranzakcióhoz.

Ahogyan arról már korábbi cikkünkben is írtunk, a jótékonysági célból küldött adományok jelentős része bürokratikus akadályok vagy egyéb nehezítő tényezők miatt nem jut el a célszemélyhez. A blokklánc segítségével azonban a hagyományos értelemben vett bankolás (és az ahhoz kapcsolódó személyiség- vagy lakcímigazolás) szükségtelenné válik.

Mivel a blokklánc bármilyen digitális vagyon tárolására képes, a segélyszervezetek kuponok vagy utalványok formájában is célba juttathatják az adományokat.

Például így lehetne a blokklánc technológia a menekültválság megoldása

Több kezdeményezés is történt már a blokklánc technológia alkalmazására a szíriai menekültválság során.

A Bitnation a blokklánc segítségével egy újfajta azonosító rendszert épített, amely a családtagok számára könnyítené meg a szeretteik nyomon követését. Emellett egy bitcoin Visa kártya használata is lehetséges lenne, azonban elfogadóhelyek vagy váltók hiányában igencsak nehéz a megvalósítás.

Nemrég a NevTrace egy „menekült blokklánc” fejlesztéséért nyert díjat. Ez a blokklánc a migrációs jellegzetességek és a hatékonyabb segítségnyújtás egyik fontos eszközévé válhat a jövőben.

A blokklánc technológia tehát bizonyos szintű védelmet nyújtana a politikai válságok ellen a menekültek számára. Hiszen a nemzetállam összeomlásával és a fizikai tulajdon elvesztésével is megmaradhatna a személyazonosságuk, ami könnyebbé teszi az élet újrakezdését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük