Megnyílt az első blokklánc technológiával foglalkozó egyetem Törökországban

Törökország megalapította az első blokklánc technológiával foglalkozó egyetemi központot miután egyre több ország dönt az elosztott főkönyvi technológia támogatása mellett. Nem sokkal korábban írtunk az Oxfordi Egyetem azon terveiről, miszerint létrehozzák a világ első blokklánc egyetemét, illetve a kínai milliomos Bruno Wu-ról, aki oktatóközpont építését tervezi Hartfordban, az Egyesült Államokban. A törökországi úttörő egyetem célja, hogy megfelelő szaktudású embereket képezzen és elősegítse a technológia széles körű elterjedését.

Az Isztambul blokklánc és innovációs központ (BlockchainIST Center) a Bahçeşehir Egyetem (BAU) keretein belül kezdi meg működését. Bora Erdamar a központ igazgatója elmondta, a BlockchainIST lesz a legfontosabb kutatási és fejlesztési központ Törökországban, ahol különböző tudományos tanulmányok készülnek a blokklánc technológiákkal kapcsolatban. Ez által Törökországnak esélye van arra, hogy egy olyan technológia vezetőjévé váljon, amely lassan megváltoztatja az egész világot. Valamint kiemelte, hogy nagyon fontos lesz, hogy más intézményekkel, vállalkozásokkal és kormányzatokkal is együttműködjenek, mert így az igények felmérése után a megfelelő területeken tudnak kutatásokat végezni.

Természetesen a világ más országaiban is felismerték annak szükségét hogy óriási igény van kriptogazdasággal foglalkozó szakemberekre a blokklánc technológiák, okos szerződések és titkosítások területén. A Stanford Egyetem az idén hozta létre Blockchain Research központját melyet az Ethereum Foundation támogat. A brazíliai Fundação Getúlio Vargas egyetemen pedig elindult a mester szintű kripto-pénzügy képzés. A Ripple pedig világszerte 50 millió dollárt adományozott 17 egyetemnek hogy elindítsák a saját blokklánc technológiával és kriptogazdasággal foglalkozó képzésüket.

A BlockchainIST igazgatója szerint Törökország nagyon gyorsan digitalizálódik és nagy erőfeszítéseket tesz ez irányba. Ugyanakkor a török hatóságok még ma is gyakran idegenkednek az újdonságok bevezetésétől, köztük a kriptopénzek elfogadásától. Múlt év novemberében az Állami Vallásügyi Igazgatóság kijelentette hogy a bitcoin nem kompatibilis az iszlámmal, azonban egy áprilisi tanulmány szerint az iszlám törvény (saría) engedélyezi a bitcoint (halal – megengedett). Az már más kérdés, hogy milyen módon tudják integrálni a kriptovalutát ebbe a rendkívül fejlett bankrendszerbe. Idén februárban pedig a Török Nemzeti Mozgalom párt elnöke javasolta hogy változtassák meg a piaci törvényeket és szabályozásokat annak érdekében, hogy elő tudják készíteni a nemzeti digitális valuta a TurkCoin bevezetését.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük