Bővül a hidegtárca értékesítések száma: hodl módra váltanak a befektetők?

A piac egyik legismertebb blokklánc elemző cégének számító Glassnode nemrégiben a jelenlegi 2022-es medvepiacot a blokkláncok történetének legrosszabbjaként titulálta. Annak okai elég változatosak, hogy mitől alakult ki ennyire rossz helyzet a piacon, de az tény, hogy még mindig vannak olyan szereplők a szektorban, akik pozitívan jöttek ki az eddigi mélyrepülésből. Ilyenek például a hidegtárca gyártók, amelyek komolyan profitálnak abból, hogy az emberek tömegesen vonják ki coinjaikat a centralizált tőzsdékről.

A Ledger mellett minden piaci szereplő profitál a növekedésből

Az egyik legismertebb hidegtárca gyártó, a Ledger vezérigazgatója nemrégiben arról nyilatkozott a Cointelegraphnak, hogy míg a 2018-as kriptotél során 90%-kal zuhantak bevételeik, most nem ez a helyzet. A beszámolójuk szerint éves összehasonlításban komolyan megugrottak a bevételeik, ezért úgy látják, hogy a mostani nem egy valódi medvepiac. Amikor például a Coinbase veszteséget jelentett be, egyetlen nap alatt 2 millió dolláros bevételt ért el a cég, pedig valójában nem is történt semmi a kriptotőzsdével. Az emberek egyszerűen ráébredtek, hogy a kriptovalutájuk nem biztos, hogy a legjobb helyen van a tőzsdéken. A Ledger B2B értékesítési igazgatójával egyébként mi is beszéltünk nemrég, itt!

Nem a Ledger az egyetlen, amelyik komoly növekedést tudott összehozni a medvepiac miatt, például a Trezor is komoly keresletnövekedést tapasztalt. Az ok ugyanaz, az emberek nagyon bizalmatlanná váltak a kriptotőzsdékkel szemben. Ugyanilyen növekedésről számolt be a GridPlus is, bár ők azt is kiemelték, hogy az NFT-közösség is generálja a növekedésük egy részét. 2020-ban az adatok szerint a hidegtárca piac úgy 202 millió dolláros értékkel bírt. 2026-ra viszont már közel 1 milliárd dolláros piacot vizionálnak a bennfentesek. Persze azért érdemes megemlíteni, hogy a hidegtárcák sem tökéletes opciók. Ezek esetén is áldozatául eshetünk egy phishing támadásnak, de például ha egy támadó fizikailag hozzáfér a tárcánkhoz, akkor is vége a dalnak.

Mire figyeljünk hidegtárcák esetén?

A hidegtárcák is sérülékenyek adatlopási szempontból, ahogy az történt egyébként 2020. június 17-én a Ledger esetén is. Ettől függetlenül egy centralizált kriptotőzsdéhez képest egy hidegtárca jóval biztonságosabb opció, csak a felhasználóknak itt is figyelniük kell alapvető szabályokra. Mert a szakértők beszámolója szerint előfordulnak böngészős bővítményekhez kapcsolódó hackelések, az esetek jelentős részében azonban a felhasználók teljesen alapvető hibákat követnek el. Például nem megfelelően tárolják a kulcsszavaikat, vagy meg is osztják őket. De végeredményben a legfontosabb üzenet az, hogy ez már a Web3, ahol a decentralizáció lehetőségével élni kell. Mert “ha nem nálad vannak a kulcsok, akkor a coinok sem tartoznak hozzád.”

Kapcsolódó: