Ellipal Titan UNBOXING: magas biztonságot garantáló kriptotárca kezdőknek

Az elmúlt néhány évben a kriptovaluták népszerűségének növekedése miatt a hidegtárcák piacán is jelentős változások mentek végbe. Míg sokáig a Ledger és a Trezor egyed, vagy legalábbis ketted uralkodónak számított a piacon, most egyre több új vállalat jelenik meg a piacon, akik a biztonság, a használhatóság vagy éppen a támogatott kriptovaluták számának növelésével próbálnak kimetszeni egy darabot a cold storage piacból. Mostani bejegyzésünkben ezek közül az Ellipal Titan hidegtárcáját mutatjuk be nektek, amely ígéretei szerint a biztonságra helyezi a lehető legnagyobb hangsúlyt – következzen tehát az átfogó Ellipal Titan bemutató és vélemény.

Az Ellipalról röviden

Az Ellipal egy 2018-as alapítású hongkongi vállalat, amely elsődlegesen kriptovaluta hidegtárcák gyártására specializálódott. Legnépszerűbb termékük az Ellipal Titan hidegtárca, amely a hardver tárcák közül is az ún. air-gapped biztonsági funkciójával emelkedik ki. Ennek lényege, hogy semmilyen hálózathoz nem kapcsolódik (sem WiFi, sem Bluetooth, de még USB se). Így teljes biztonságot tud nyújtani a hackertámadások ellen.

A csomag tartalma: mit kapunk az Ellipal Titan választásával?

Már megszokhattuk, hogy a mai hidegtárcák változatos és sokszor különös alakokat vesznek fel: van kerek, szögletes, hosszú, rövid és lapos is (ha mogyorós és likőrös is lenne, még Gombóc Artúr is megirigyelné). Az Ellipal Titan azonban még így is kitűnik a sorból a viszonylag nagy, okostelefonra emlékeztető külsőjével. Mind méretre, mind kinézetre egy telefon jellegét veszi fel, hiszen 4”-es érintőképernyős kijelzője mellett még egy 5 MP-es kamera és egy bekapcsológomb is helyet kapott a készüléken.

A készülék már a dobozból kicsomagolva robusztusnak tűnik (a feltörhetőségre a biztonság résznél még bővebben kitérünk). Mivel pedig ütés-, por- és vízálló, akkor sem fog baja esni bitcoinjainknak, ha egyszer-egyszer elejtjük a tárcát. (Vízbe azért ne mártsuk, a tesztek során csak gyengébb vízsugarakkal locsolgatták; azt kibírta.)

Nagyon fontos jellemzője az Ellipal Titannek, hogy semmilyen hálózathoz nem kapcsolódik, tehát sem az internethez, sem más számítógépekhez, amik kapcsolódnak az internethez (ez az ún. air-gapped eszköz). Ezzel nagyjából garantálja, hogy hackertámadással nem lehet feltörni az eszközt, hiszen fizikai hozzáférésre lenne szükség az adatok eléréséhez. Még egy pozitívum, hogy gyakori töltést sem igényel az eszköz, ugyanis van egy 1400 mAh-es aksija, amely elméletileg 259 óra készenléti üzemmódot biztosít.

A csomag magán a készüléken kívül tartalmaz még egy micro-USB töltőt és egy biztonsági adaptert, aminek a beépített microSD kártyahelyével a frissítéseket tudjuk telepíteni. Emellett a szokásos használati utasítást is megtalálhatjuk még a dobozban, no meg egy papírt, amire a 12 szavas recovery phase-t írhatjuk fel.

Az eszközhöz szorosan kapcsolódik a telefonos applikáció, ami szintén rendelkezik egy-két extra szolgáltatással, pl. kereskedési lehetőségekkel és market tracking eszközökkel.

Milyen kriptovalutákat támogat az Ellipal Titan?

A hidegtárca választás során az egyik legfontosabb jellemző, hogy milyen kriptovalutákat támogat az eszköz; nincs sok értelme venni egy tárcát a kriptóinknak, ha azt nem is tudjuk tárolni azokat a tárcán. Az Ellipal Titan jelenleg 40 különböző blokkláncot és több mint 10 000 kriptót támogat, de a kínálat folyamatosan, néhány havonta frissülni szokott. Vannak azért még hiányzó kriptovaluták, de a legnépszerűbbek már mind támogatottak. Többek között elérhető a BTC, ETH (és ERC-20 tokenek), LTC, USDT, DASH, TRX és BCH.

Kezdő lépesek: hogyan fogjunk hozzá a tárca beüzemeléséhez?

A tárca beüzemelése kifejezetten felhasználóbarát, és azon belül is kedvez a kezdő felhasználóknak, hiszen nagyon könnyen, akár néhány perc alatt elvégezhető. Mivel csak okostelefonnal kompatibilis (számítógépes platform nem elérhető), ezért a beüzemelés nulladik lépéseként készítsük magunk mellé a készülékünket.

Első lépésként a nyelvet kell kiválasztanunk (magyar nem érhető el itt, de angol természetesen igen). Ezt követően rögtön kérni fogja tőlünk az eszköz, hogy töltsük le a kapcsolódó Ellipal applikációt a Play Store-ból vagy az App Store-ból. Ha az megvan, akkor fiókot kell létrehoznunk a tárcán; ha pedig ezzel is elkészültünk, akkor az eszköz megmutatja a 12 szavas recovery phase-ünket. Ezt a 12 szót mindenképpen másoljuk le valamilyen biztonságos helyre (és duplán ellenőrizzük, hogy helyesen másoltuk le). Ha ezt elveszítjük, akkor a kriptoeszközeinkhez való hozzáférésünknek is könnyen búcsút mondhatunk.

Ezt követően ki tudjuk választani, hogy milyen kriptovalutákat szeretnénk tárolni az Ellipal Titan eszközén, majd a tárcákat össze tudjuk kötni az applikációval. (Ehhez annyit kell tenni, hogy az eszközön megjelenő QR-kódot beszkenneljük a telefonunkkal.) Ha pedig össze van kötve a tárca az appal, akkor már innen is tudjuk kezelni ezeket. Természetesen a küldés-fogadás esetében az eszközön is el kell fogadnunk a tranzakciókat – tehát csak az apphoz való hozzáféréssel nem tudja bárki kiutalni a kriptoeszközeinket a tárcáról.

Ellipal Titan útmutató: Hogyan tudok lebonyolítani egy tranzakciót az Ellipal Titan segítségével?

Ahogy már fentebb is említettük az Ellipal Titan bemutató cikkünkben, a Titan semmilyen hálózathoz nem kapcsolódik, de még csak olyan számítógépekhez sem, amelyek internethozzáféréssel rendelkeznek. Ez a biztonság tekintetében azt jelenti, hogy a hackerektől teljesen el van zárva, de a tranzakciók lebonyolítását is jelentősen befolyásolja. Az Ellipal Titan ezekhez egy QR-kódos rendszert használ, melyek generálásával és beszkennelésével tudjuk elfogadni az egyes tranzakciókat.

Hogy ez pontosan hogy néz ki a gyakorlatban, azt lépésről lépésre meg is mutatjuk. A jelen példában kriptoeszközöket szeretnénk kiküldeni az Ellipal Titan eszközünkről.

  1. lépés: A letöltött mobil applikációban el kell készítenünk a kiutalási tranzakciót (milyen kriptót, mennyit akarunk küldeni stb.), melynek a végén az alkalmazás generál egy QR-kódot.
  2. lépés: Ezt a kódot kell lefotóznunk a tárca kamerájával. Az Ellipal Titan értelmezi ezt, majd a kijelzőjén ő is generál egy újabb QR-kódot, amellyel igazolja, hogy elfogadtuk a tranzakciót.
  3. lépés: Ezt a második QR kódot a telefonunkkal kell majd beszkennelnünk. Ez igazolja az applikációnak, hogy a tranzakciót valóban jóvá hagytuk.

Ezt követően meg is vagyunk, már úton is vannak a kriptoeszközeink.

Biztonság: szinte lehetetlen feltörni a tárcát

Az Ellipal a könnyű használhatóság mellett egyértelműen a biztonságra helyezte a hangsúlyt az Titan kialakításánál. Ez mind a hackertámadások, mind a fizikai feltörések elleni védelemben megmutatkozik. Ahogy már fentebb is említettük, a hackerek elleni védelmet garantálja, hogy semmilyen hálózati kapcsolódási lehetőség nincs az eszközön (nincs internet, nincs Bluetooth stb.). De fizikailag sem lehet ám egyszerűen feltörni az eszközt, ha azt valaki eltulajdonítja. A robusztus, lezárt kialakítás mellett ugyanis a gép, ha feltörést érzékel, azonnal töröl minden adatot, teljes mértékben használhatatlanná téve azt.

Extra védelmet biztosít még egy jelszó, ami 8-32 karakter hosszú is lehet. Ez megint csak a feltöréshez hasonlóan véd az illetéktelenektől: ha túl sokszor rosszul írjuk be, akkor töröl minden adatot az eszközről.

Legfontosabb előnyök és hátrányok

A legtöbb Ellipal Titan vélemény szerint az eszköz legfőbb előnye egyértelműen a biztonságban rejlik, mely mind fizikai, mind virtuális támadásoktól védi a kriptovalutáinkat. Mindenképpen nagy pozitívum, hogy a tranzakciók lebonyolításához nincs szükség arra, hogy bármilyen hálózathoz kapcsolódjon, hiszen a QR-kódos rendszer segítségével ezt könnyedén kikerüli. De a magas biztonság miatt az egyszerű használhatóságról sem kell lemondanunk, így jó választás lehet kezdők számára.

Még egy előny, hogy egy tárcán több fiókot is létre tudunk hozni. Ez hasznos lehet, ha a portfóliónkban szét akarnánk osztani kriptoeszközeinket különböző tárcák között.

Negatívumként az árat tudjuk felhozni, hiszen $169-os kezdő ár mellett (plusz vám és szállítás) azért erősen a közép- vagy akár felsőkategóriás hidegtárcák közé tartozik. Egy másik hátrány még, hogy csak mobil applikációkkal kompatibilis, így számítógépes platform segítségével egyáltalán nem tudjuk elérni a tranzakciók indítását, kezelését. Mivel azonban mind iOS-szel, mind Androiddal használható, ez lehet, hogy nem okoz sokaknak problémát.

Végső Ellipal Titan vélemény: kinek ajánljuk?

Összességében az Ellipal Titan vélemény pozitív volt a tesztünk után: mind biztonság, mind használhatóság szempontjából jól teljesített a hidegtárca. Kezdő kriptósoknak kifejezetten kedvező lehet, hiszen a beüzemelés és a tranzakciók lebonyolítás is egyszerűen zajlik, miközben a biztonság terén sem kell kompromisszumokat kötnünk. Több mint 10 ezer kriptovalutát támogat, a szokásosnál erősebb aksival rendelkezik, és még egy-egy leejtés után sem fog szétesni – ennél többre talán nincs is szükség kezdőként.

Ha érdekelnek egyéb unboxing cikkjeink is, akkor itt olvashattok a Trezor One és Model T, illetve a SecuX V20 véleményeinket!