BTC jutalmat ad a fejlesztőknek az Emberi Jogok Alapítványa

Az Emberi Jogok Alapítványa elkötelezett a kriptovaluták, és azon belül is a Bitcoin hálózatának fejlesztése mellett. A szervezet legújabb pályázata alapján összesen 20 BTC értékű jutalomban részesíti azon személyeket, akik a Bitcoin és a Lightning Network használatát egyszerűbbé és biztonságosabbá tudják tenni.

Az alapítvány a honlapján közölte, hogy jelenleg 10 darab, egyenként 2 BTC értékű jutalom jár különböző feladatok teljesítéséért. A beérkezett pályázatokat ezután külső szakemberekkel vizsgáltatják meg, akik azok pontosságát és megvalósíthatóságát veszik majd szemügyre. A jövőben pedig újabb célkitűzésekkel és díjakkal is készülnek. 

A pályázatok benyújtására még elég sok idő áll rendelkezésre, mivel a szervezet 2024. december 31-ig fogadja el a jelentkezéseket. A nem igényelt jutalmak pedig visszakerülnek az alapítvány Bitcoin fejlesztési alapjának kasszájába.

A szervezet úgy véli, hogy a Bitcoin lehet a módja annak, hogy megakadályozzuk a pénz központosított ellenőrzését a kormányok által, valamit, amire minden polgárnak szüksége van a társadalomban való létezéshez.

A Bitcoin hálózatának fejlesztése

Az első két célkitűzés a felhasználók ellenőrzésére és a hálózaton belüli adatvédelemre összpontosít. Az első az, hogy a Bitcoin user interface csomag nyílt forráskódúvá váljon a Penpoton. Jelenleg az user interface csomag csak Figma fájlformátumban érhető el, ami a legtöbb ember számára problémát jelent a használathoz. A Figma ugyanis egy jogvédett szoftver, amelynek ára elérheti a 75 dollárt havonta. A Penpot ezzel szemben teljesen ingyenes vehető igénybe.

A második számú célkitűzés egy olyan gyártásra kész payjoin protokoll bevezetése, amely képes Payjoin tranzakciók küldésére és fogadására anélkül, hogy bármelyik félnek nyilvános szervert kellene használnia. A többi feladat már a tényleges Bitcoin hálózathoz kapcsolódó szolgáltatások elemeinek javításával foglalkozik.

A harmadik számú célkitűzés akkor teljesíthető, amennyiben valaki megoldja azt a problémát, hogyan lehet végponttól végpontig titkosított Nostr csoportos csevegéseket létrehozni. Az alapítvány azt is szeretné, ha valaki létrehozna egy iOS vagy Android rendszerű pénztárcába integrált mobil Lightning címgenerátor is.

Az Emberi Jogok Alapítványa korábban a Strike fizetési platformmal együtt hirdetett ki hasonló célkitűzéseket bitcoin jutalmakért. Akkor három kihívás volt elérhető, egyenként 3 BTC értékben, a verseny pedig 2022. december 31-ig tartott. A pályázat lezárásának ellenére még nem tették közzé annak eredményeit.