Több millió dollárnyi Bitcoinnak és Moneronak veszett nyoma a dark weben

Annak ellenére, hogy csökkenő tendenciát mutat a kriptovaluta átveréseken elért bevétel, még mindig résen kell lenni, hiszen a csalók újabbnál újabb módon próbálják az ártatlan befektetők zsebéből kivenni a keményen megkeresett vagyonukat. Nem ez történt most azonban, amikor egy dark webes piactérről loptak el több millió dollárnyi Bitcoint és Monerot.

Incognito Market és az „exit scam”

Az Incognito Market egy leginkább kábítószer-kereskedésre használt, sötét weben elérhető, online piactér, melyet a Dark Web Informer kiberfenyegetésekkel foglalkozó hírszerzési szolgáltató 10 – 30 millió dolláros értékre taksál. A piactér felhasználói kedden, a Bitcoin-csúcstámadás kellős közepén tapasztaltak rendellenességeket az oldalon. Az ártatlannak semmiképp sem mondható felhasználók a piactér felületéről jóváírni, kivonni próbálták feltöltött egyenlegüket, ugyanakkor ez végül nem történt meg.

A felhasználók állításai szerint – melyeket egy Reddit-hez hasonló fórumon, a Dread-en tettek közzé – jelezték az Incognito Market adminjának, név szerint „Pharoah” -nak, hogy problémák vannak a jóváírási funkcióval. Az admin erre annyit válaszolt, hogy a problémák az Incognito jóváírási rendszerében bekövetkezett változások miatt jelentek meg, nincs szó semmiféle átverésről. Pharoah kitért arra is, hogy a nemrégiben véghez vitt frissítés miatt rövid időn belül előfordulhatnak hibák az oldalon, mivel több körös adatszinkronizálást is el kellett végezni.

A problémák azonban nem szűntek meg, a jóváírás nem javult meg, a Dread-en pedig a Hugbunter nevű admin azt állította, hogy Pharoah kenőpénzt ajánlott fel neki azért cserébe, hogy minden Incognito Market-hez fűződő bejegyzést eltávolítsanak az oldalról. Hugbunter később megerősítette, hogy egy átverésről van szó, nem hibáról, melynek következtében az Incognito felhasználói elvesztették pénzüket. Hugbunter kitért arra is, hogy ez már nem fog megváltozni, viszont ebből hátha „tanul” az internet népe, hogy óvatosabban járjanak el.

Átverések elszaporodása a közelgő bikapiacon

Érdekes módon az átverés akkor történt, amikor a Bitcoin csúcstámadást hajtott végre, és sikeresen meglépte korábbi árfolyamcsúcsát, majd tetőzött 69 200 dolláron. A Monero (XMR), mely alapvetően is szürkezónás kriptovalutának számít szintén 7 napos csúcson volt a maga 151 dollárjával. A 69 000 dolláros szinten aktiválódott limit sellek miatt a Bitcoin árfolyama hamar 60 000 dollár alá süllyedt, az XMR árfolyama pedig először 142, majd 135 dollár alá is benézett.

A bikapiac közeledtével számos új befektető jelenik meg a piacon, akik nincsenek tisztában / nem akarnak tisztában lenni az irreális hozamok, ajándékok vagy átverések gyanújával. A Chainalysis kutatásai szerint azokban az években, amikor a Bitcoin és a teljes kriptopiac jól teljesített, jelentősen megemelkedett az áverésekből származó „bevétel”. 2019-ben kereken 10 milliárd, 2021-ben pedig 10,9 milliárd dollár értékben könyvelhettek el „bevételt” a csalók. 2022-ben ez a szám majdnem felére (5,9 milliárd dollár) csökkent az egy évvel korábbi adathoz képest, mely meglepő a Terra Luna- és az FTX összeomlása után. 2023-ban sikerült visszaszorítani a scammerek által ellopott vagyont 2 milliárd dollárra, ugyanakkor a piac fellendülésével idén ez a szám sajnos valószínűleg növekedni fog.

A Chainalysis kutatásából egyébként kiderül az is, hogy 2023-ban a dark web piacterei rekord bevételt könyvelhettek el, mely meghaladta az 1,7 milliárd dollárt – erről a Crypto Crime Report-ban találunk bővebb információkat. Ez a szám jelentős ugrás az egy évvel korábbi értékhez képest, ugyanis 2022-ben zárták be a világ legnagyobb „sötét” piacterét, a Hydrát. Ugyan egyetlen piac sem tudta felváltani a Hydrát azóta sem – tegyük hozzá, szerencsére – a kisebb piacterek specializáltabb szerepkörök fejlesztésével eljutottak arra a szintre, hogy jelentős forgalmat tudnak generálni. A Chainalysis kiemelte, hogy a Mega Darknet Market több, mint 500 milliárd dollárnyi kriptobeáramlást tapasztalt tavaly.