Bye bye Kína! Isten hozott az Egyesült Államokban

Több amerikai állam, köztük Texas, Wyoming és Illinois verseng a Kínát kényszerből elhagyó bitcoin bányászati vállalkozásokért. 

Míg Kína úgy tűnik, komolyan gondolja a bitcoin bányászati ágazat bezárását, addig az USA egyértelműen nyitna az ázsiai országból elüldözött bányászati vállalkozások felé. Néhány amerikai állam kifejezetten aktív kampányt indított a bányászati vállalkozások számára, amelyek a fel nem használt energiát használhatnák fel. Emellett a munkahelyteremtés sem elhanyagolandó, különösen a bányászati tevékenység kezdeti szakaszában.

De mely államok válnának a bitcoin bányászat központjává? Texas, Wyoming, és Illinois már eddig is kifejezetten nyílt gondolkodásmódjukkal nyűgözték le a kriptoközösséget, most pedig nemcsak a bitcoin használatát támogatnák, hanem a bitcoin bányászatot is.

Texas, a bitcoin bányászat fellegvára

Több bitcoin bányászattal foglalkozó vállalat, többek között a Bitmain, a Blockcap, az Argo Blockchain, a BIT, a Layer1 és a Compute North mind úgy döntöttek, hogy Texasban telepednek le, ahol az energia olcsó, a kormány pedig kriptobarát.

Épp most írtam alá egy törvényt, amely a virtuális valutát a texasi egységes kereskedelmi törvénykönyv hatálya alá helyezi” – tweetelte június 14-én Greg Abbott texasi kormányzó, aki így jelezte, hogy támogatja az új kriptopénz törvényeket. Nemcsak Abbott nyit a kriptovaluták felé, hanem az előző kormányzó, Rick Perry is többször nyilatkozott elismerően a bitcoinnal kapcsolatosan.

Sok amerikai államhoz képest Texasban olcsó a villamosenergia, és állam megújuló erőforrásokban gazdag, ami sok bitcoin bányászt vonz a térségbe.

“Azért választottuk Nyugat-Texast, mert itt a világ egyik legalacsonyabb villamosenergia-árát kapjuk, és a legtöbbet megújuló erőforrásokból, nevezetesen szél- és napenergiából” – mondta nemrég az Argo Blockchain vezérigazgatója, Peter Wall.

Más bányászok, mint például az Upstream Data hordozható, átalakított szállítmányozási konténerbe kiépített bitcoin bányászati adatközpontot fejleszt, aminek az energiaellátását a kitermelt földgáz elégetésévél nyeri. Texas kőolajban és földgázban igen gazdag, így ennél jobb helyet nem is találhattak volna a vállalkozásnak.

Egy nemrégiben sugárzott podcastben Max Keiser, bitcoin befektető arról beszélt, hogy a texasi Austin és a floridai Miami a bitcoin barát vállalkozások és törvényhozók egyik kiemelkedő célpontja lehet. Keiser szerint Austin inkább a bányászat központja lesz, míg Miami a bitcoin elfogadóhelyeké.

Wyoming és a bitcoin támogató szenátor

Cynthia Lummis wyomingi amerikai szenátor, valamint a wall street-i veterán és lobbista Caitlin Long azon dolgoznak gőzerővel, hogy Wyomingot nemzeti bitcoin bányászati központtá tegyék.

2018-ban Wyoming törvényhozói két kriptopénzbarát törvényjavaslatot hoztak, hogy jelezzék, minden más államot megelőzve szeretnék felkarolni a bitcoin vállalkozásokat. Eddig az állam 13 blokklánccal kapcsolatos törvényt fogadott el.

Ha az olcsó energia a sikeres bányászat kulcsa, akkor Wyoming nagyszerű helyzetben van. 14-szer több energiát termel, mint amennyit elfogyaszt, így az ország legnagyobb nettó energiaszállítója.

Az állam pedig egyre inkább a zöld energiaforrások felé mozdul el, és ezt a tendenciát a bitcoin bányászat is követi. Wyoming nemrégiben megállapodást írt alá Bill Gates TerraPower nevű cégével, hogy egy kis moduláris atomreaktort építsenek egy nyugdíjba vonuló szénerőműben.

“A reaktor a négy lekapcsolandó szénerőmű egyikében épülne meg, ami egy zöldebb energetikai jövőt jelezne a fosszilis tüzelőanyagokra régóta támaszkodó wyomingi gazdaság számára” – áll az egyik jelentésben.

Egy kormányzati dokumentum szerint az állam a harmadik legnagyobb szélenergia-termelő kapacitással rendelkezik Texas és Iowa után.

Illinois, a feltörekvő

Wyoming és Texas után Illinois államban is ez év elején elfogadtak egy olyan rendelkezést, amely lehetővé teszi, hogy bármely kriptovalutát használó pénzügyi szolgáltató cég banki engedélyért folyamodhasson.

Egy friss helyi jelentésben pedig az olvasható, hogy “Illinois lesz a harmadik állam, amely feltárja a feltörekvő pénzügyi technológiákat”.

Az állam egyre nagyobb hangsúlyt fektet a megújuló energiákra, így különösen kapóra jöhet ez a bitcoin bányászok számára, akik már most előnyben részesítik az úgynevezett zöld energiát.

“2019 márciusában az állam nettó villamosenergia-termelése erőforrások szerint: 7% földgáz, 30% széntüzelésű, 54% nukleáris (a legtöbb az országban) és 10% megújuló energia” – áll az Illinois Környezetvédelmi Tanács dokumentumában.

A hat telephelyen található tizenegy kereskedelmi célú atomreaktorral, amelyek az állam villamosenergiájának felét termelik, Illinois belátható időn belül garantálhatja a károsanyagmentes zöld energiát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük