Caitlin Long szerint a dollár bedőlése hozza el a kriptokorszakot

A jelenlegi világjárvány közepette a központi bankok agresszíven pumpálják a hitelt a pénzügyi rendszerbe. Ez olyan, mint a leves felhígítása. Összességében ez hiperinflációhoz és a dollár összeomlásához vezethet. Mi marad végső menedéknek? A kriptovaluta és az arany.

Legalábbis ez Caitlin Long, az Avanti vezérigazgatójának a véleménye. Az Avanti egy szabályozott kriptobank, amelyet a jövő évben indítanak el az Egyesült Államokban. Caitlin Long emellett a Wyoming Blockchain Coalition tanácsadója is.

Eddig az Egyesült Államok 2 billió dollárt különített el a koronavírus okozta helyzet enyhítéssére. Ezt a pénzt szinte a semmiből tolta bele a gazdaságba. Emiatt rengeteg kihelyezett pénz kerül be a körforgásba, és Long úgy véli, hogy már nagyon közel van az a pont, hogy csak az ‘igazi eszközökben’ lehet megbízni, valós tőkefedezettel.

Caitling Long

A vírus kipukkasztotta a buborékot

A vírus lett az a tű, amely most kipukkasztotta a hitelbuborékot” – mondta Long a Virtual Blockchain Week eseményen. “A hitelbuborék több mint öt évtizeden keresztül épült a nyugati világban.

Az 1971-ben történtekre utal, amikor az Egyesült Államok beleverte az utolsó szöget az aranystandard koporsójába. Egyrészt a lépés rugalmasabbá tette a kormány számára a pénzkínálat bővítését szükség esetén, másrészt azonban elvezetett a felelős pénzgazdálkodás hígulásához is, hiszen az állam, ha nagy a gond csak nyomtat pár milliárd friss dollárt, és kimenti a stratégiainak vélt szektorok szereplőit.

Nem titok, hogy Long az osztrák közgazdaságtan rajongója, amelynek alapelve, hogy az aranystandard az egyetlen módja, hogy a pénzt szabályozzuk a rendszerben. Számára a 2008-as pénzügyi válság adta meg a löketet, és akkor tért át az osztrák közgazdaságtan irányára.

Az aranystandarddal azonban az a probléma, hogy a pénzkínálatot csak olyan ütemben lehet bővíteni, amilyen ütemben és mennyiségben a nemesfémet képesek vagyunk kibányászni a földből. De válság idején, amikor a vállalatoknak pénzre van szükségük a fennmaradáshoz, ez gazdasági összeomláshoz vezethet.

Egy 2017-es podcastban Long kijelentette, hogy nem feltétlenül támogatja az aranystandardhoz való visszatérést, de úgy gondolja, hogy a pénzkínálat szabályozását csak reáleszközzel lehet megteremteni.

A kifacsart dollár

Long úgy véli, hogy a COVID-19 által okozott jelenlegi válság a dollár összeomlását okozhatja, és arra kényszeríti az embereket, hogy átgondolják a vagyonuk valós értékét.

Long elmagyarázta, hogy a rendszert oly módon építették fel, hogy a mérlegfőösszeg növelését ösztönzi, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a fizetőképességet. “Számos olyan nyilvánosan működő részvénytársaság van, akik visszavásárolták részvényeiket magasabb áron és most a Fed-hez fordulnak segítéségért.” – nyilatkozta. (Valójában több nagy amerikai légitársaság is most ebben a cipőben jár.)

A régi rendszerben az egyedüli ösztönzés az volt, hogy vásárolják vissza a saját részvényeket, csökkentsék a saját tőkét, így szó szerint kimerítsék a rendszer fizetőképességét” – mondta Long.

Ez a jövőben nem fog tudni működni, állítja. Mivel sok külföldi kormánynak és vállalatnak most dollárra van szüksége a kereskedelem finanszírozásához, a pandémia óriási keresletet okozott az amerikai valuta iránt. A befektetők kiszállnak a piacokról és stabil eszközöket keresnek. Ennek eredményeként a globális gazdaság ténylegesen kevés dollárral rendelkezik.

“Erre a keresletre reagálva az USA hatalmas dollár nyomtatásba kezdett. Amint azonban a válság elmúlik és a kereslet csökken, a dollár értéke nem lesz fenntartható”, magyarázta Long.

Ha pedig ez bekövetkezik, akkor a mérlegfőösszeg újra fontos lesz. Ha nem is mindjárt most, akkor a következő krízisnél. Éppen ezért lesz fontos, hogy valós eszközöket birtokoljunk, amik nem jelentenek kötelezettséget senki más felé. Ilyen valós eszközök közé tartozik a föld, az árucikkek (NEM az elektronikus változata), és az ingóságok/ingatlanok is.

Ez el is vezet egyenesen a kriptókhoz, amiket Long egyértelműen a tőkealapú eszközök közé sorol. Mindaddig ugyanis, amíg kezedben van a privátkulcs, senki sem veheti el tőled a kriptóidat, érvel az Avanti vezérigazgatója. Ezt ő egyértelműen ahhoz hasonlítja, mintha valós aranyrudakat birtokolnál.

Nem olyan stabilak azok a stabilcoinok Long szerint

Long óvatossággal tekint a stabilcoinokra is, ugyanis azok is USA dollár fedezetűek. Így hát a tetherben és a többi stabilcoinban sem lehet teljesen megbízni.

Ha elemezzük a kripoeszközök napi kereskedési volumenét, akkor ennek a harmadát a stabilconok teszik ki, amik mögött kötelezettség van.”

Zárszóként Long figyelmeztet, hogy érdemes rendszeresen megvizsgálni, hogy a portfóliónkban milyen eszközök vannak, és azokhoz milyen kötelezettségek tartoznak. A kriptovaluták esetében nagyon fontos azt is mérlegelni, hogy a kriptotőzsdék pénzügyi helyzete milyen, mennyire fizetőképesek. Ugyanis a legtöbb szabályozatlan tőzsdét nem auditálja semmilyen független szervezet, így nincs semmilyen bizonyíték a kezünkben arról, hogy milyen valós pénzügyi háttérrel rendelkeznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük