Cenzúrázna a Wikipédia? A Cardano alapítója szerint igen!

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A Cardano alapítója, Charles Hoskinson azt állítja, hogy a Wikipédia szerkesztői cenzúrázzák a hálózatát. A Wikipedia viszont úgy gondolja, hogy a Cardano csak magát reklámozza. 

A Cardano buborékja 2017-ben durrant, kriptovalutája értékének 99 %-át elvesztette, így már a kutya se igazán foglalkozik vele. Nincs ezzel másként a Wikipédia sem, amely még említést sem tesz a jobb napokat megélt hálózatról. Charles Hoskinson most ezt nehezményezte. Elkeseredésében odáig jutott, hogy a YouTube-on egy közel 10 perces videóban panaszkodta ki magát. Azzal vádolta a közösségi enciklopédiát, hogy elfogult és direkt cenzúrázta a projektjét. Jogi lépéseket akar tenni a Wikipédiával szemben.

Állításait arra alapozta, hogy amikor a Cardano közösség tagjai megpróbáltak a hálózatról és az azt támogató Ouroboros-ról írni, a Wikipédia önkéntesei azonnal eltávolítottak minden jellegű változtatást az oldalról.

Ez egy újabb példa arra, hogy az iparág egzisztenciális veszélyben van. Amikor az emberek olyan dolgokra támaszkodnak, amelyek nyitottnak tűnnek, de valójában néhány ember ellenőrzése alatt állnak, akik hihetetlenül elfogultak”, nyilatkozta Hoskinson.

Hogy kik lehetnek ezek az emberek, azt konkrétan nem lehet tudni. Az egyik állítólagos jogsértő szerkesztő David Gerard lehet, aki korábban a Decred kriptoprojekt oldalát is letiltotta a Wikipédián.

Gerard és a többiek

Igen, David Gerard volt az, aki cenzúrázott. Nem tudom, miért utál minket vagy honnan jön az egója” tweetelte Hoskinson. Gerard azonban nem az egyetlen szerkesztő, akinek nem tetszett a Cardano közösség szerkesztői tevékenysége és az Ouroboros-ról szóló bejegyzés. Az utóbbi napokban ugyanis már három másik Wikipedia szerkesztő is eltávolította azt. A Cardano tagok negyedik alkalommal rakták fel ugyanazt a tartalmat, amit egy másik szerkesztő a hozzá tartozó linkekkel együtt ismét törölt.

De miért töröl mindent a Wikipedia?

A Wikipedia szerint a tartalom promóciós jellegű ezért nem maradhat. “A fenti szöveg aligha semleges; a kiemelkedő kutatásról és az innovatív tulajdonságokról írnak. Ez a fajta megfogalmazás nem megfelelő egy enciklopédiában, még akkor sem, ha a tartalom elfogadható”, reagált az egyik Wikipedia szerkesztő.

Hoskinson viszont felháborodva azt nyilatkozta videójában, hogy nem ez volt az egyetlen eset, amikor a szerkesztők a Cardano-ra szálltak rá. A Cardano Wikipedia oldala korábban létezett, de a Wikipedia szerkesztői 2018. novemberében elkaszálták.

Ez igazságtalan, különösen akkor, amikor nagyobb piaci kapitalizációval rendelkezünk, mint a SpaceX, Elon Musk projektje. Nagyon kriptoellenes”, jegyezte meg Hoskinson, majd hozzátette “Mondd el nekünk mi a szabvány és mi megfelelünk annak. Nem félünk vitába szállni. Nem félünk a technológiánkat és a fejlődésünket képviselni.”

Wikipedia előírások

A Wikipedia már több, mint 19 éve működik és komoly dokumentált szabályokkal rendelkezik. A kezdők számára előírás az, hogy a témának figyelemre méltónak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy jelentős mennyiségű megbízható forrással kell rendelkeznie, amelyek függetlenek attól, aki az oldalt szerkeszti. Megbízható források lehetnek a mainstream sajtó és az általuk bemutatott tudományos előadások.

Magas színvonalú mainstream forrásból kell ezeknek származnia, nem pedig egy kriptós újságból”, nyilatkozta Gerard. Szerinte a kriptomédia nem számít megbízható forrásnak, mivel “valójában az érdekképviseletről szól: azaz a kriptovaluták tartására ösztönöz”. Majd hozzátette azt is, hogy “kevésbé valószínű, hogy a Cardano megfelelő forrással rendelkezik.”

Hoskinson persze nem ért ezzel egyet. Azt állítja ugyanis, “hogyha a Spankchain-hez hasonló kriptovalutákról van cikk a Wikipédián, sok más kriptovalutához kapcsolódó cikkek is megtalálhatóak, akkor miért nem lehet a Cardano-ról is írni, amikor még az Egyesült Államok Kongresszusa is megemlített minket. A New York Times, a Wall Street Journal és a Financial Times is írt rólunk”.

Spankchain-nak azonban nincs is Wikipedia oldala. A Hoskinson által említett mainstream újságokban semmi érdemlegeset nem írtak a Cardano-ról. Tehát állításai akár abszolút alaptalanok is lehetnek. Gerard közben bejelentette, hogy a proof-of-stake cikkek írására vonatkozóan megerősített védelmet állítottak be. Ez azt jelenti, hogy a jövőben csak olyanok szerkeszthetik az ilyen jellegű tartalmakat, akik legalább 30 napja jelen vannak a Wikipédián, illetve legalább 500 oldalt szerkesztettek. Közben a cardano közösségből valaki több álnév alatt próbált a kriptovalutáról tartalmat feltölteni, amit a Wikipedia azonnal lefülelt.


 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.