Ciprus nem ad többé útlevelet a nagybefektetőknek

Ciprus nem ad többé útlevelet azoknak a külföldi állampolgároknak, akik nagy összegű befektetést helyeznek el a szigetországban. A mediterrán állam azzal indokolta a döntését, hogy elítélt bűnözők is állampolgársághoz jutottak.

A magyar letelepedítési kötvényhez hasonlóan, Ciprus már évek óta útlevelet ad azon külföldieknek, akik az országban befektetik a pénzüket. A magyar programot több bírálat érte, hiszen nemzetbiztonsági szempontból vitatható személyeknek is adott letelepedéshez engedélyt, így azt 2017-ben felfüggesztették. Most Ciprus is úgy döntött, hogy nem ad ki több útlevelet a gazdag külföldieknek. Többen visszaéltek a rendszer nyújtotta előnyökkel, a program a korrupció melegágyává vált, így azt november 1-jétől megszűntetik. 

Az Al Jazeera egy jelentésében azt állította, hogy a ciprusi politikusok hajlandóak még elítélt bűnözőknek is ciprusi állampolgárságot adni némi pénzért cserébe. Az úgynevezett CIP program keretein belül azok a magánszemélyek, akik legalább 2 millió eurót fektetnek be az országban útlevelet kaphatnak, mellyel vízummentesen utazhatnak korlátozás nélkül az Európai Unió tagállamaiban. Elviekben csak azok kaphatnak állampolgárságot, akik büntetlen előéletűek, ám az Al Jazeera újságírója egy kitalált kínai befektető közvetítőjének adta ki magát, és képes volt egy magas rangú ciprusi állami tisztviselő segítségével megkerülni az előírást.

Az Al Jazeera 1400 dokumentummal rendelkezik arról, hogy Ciprus olyan bűnözőknek is adott útlevelet, akiket az Interpol köröz. A dokumentumok Demetris Syllouris parlamenti elnökre és Christakis Giovanis országgyűlési képviselőre hivatkoznak, aki egyébként az ország egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője. A feltáró dokumentumok óriási felháborodást váltottak ki az uniós törvényhozók körében. Sophie in ‘t Veld holland EP-képviselő egy közleményt adott ki, amelyben nekiment az Arany Útlevél programnak. Azt mondta, hogy a korrupciótól bűzlő program megnyitotta a kaput a bűnözők előtt, akik veszélyeztetik az egész uniót.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük