A Coinbase és a Bitfinex nemsokára integrálja a SegWitet

A Coinbase és a Bitfinex nemrégiben megjelentett közleményében bejelentették, hogy készek a váltójaikon működésbe léptetni a Segregated Witness (SegWit) bitcoin skálázási technológiát.

A SegWitet már régóta alkalmazzák a litecoinnál, a digibytenál és a vertcoinnál. A soft fork lényege, hogy a blokklánc méretét megváltoztatják és a tranzakciót két részre osztják fel. A név is innen jön a „witness (tanú)” rész a szkripteket és az aláírásokat tartalmazza. A Segregated Witness egy fennálló biztonsági problémát is orvosol, mialatt gond nélkül kompatibilis olyan rendszerekkel, amelyek nem kerültek frissítésre.

A Coinbase tweetjében az áll, hogy a tőzsde a SegWit frissítés tesztelésének utolsó fázisában van, és az új funkcionalitást nemsokára minden ügyfél számára elérhetővé teszik. A Bitfinex már véghezvitte a váltást és elérhetővé tette minden bitcoinnal kereskedő ügyfele számára.

Az átállás nem ment végbe napok alatt. A Coinbase SegWitre vonatkozó terveit már múlt év decemberében bejelentette.

Ez az egyik legjobban várt fejlesztés a tőzsdéken, mivel a bitcoin egyre népszerűbb, a múlt év elején ára is a csúcsokra hágott. Az év elejei korrekció után újból lassú növekedés indult meg, de sajnos a magas illetékek és a hosszú tranzakciós várakozási idő egyszerűen nem tették lehetővé sokaknak, hogy részesei legyenek a növekedésnek.A Coinbase 12 000 aláírást kapott, amelyek arra sürgették, hogy minél előbb hajtsák végre a váltást. Ezelőtt a tőzsde urai nem tartották prioritásnak a SegWit integrálását.

A Bitfinex a negyedik legnagyobb kriptotőzsde. A kereskedelmi osztály igazgatója, Paolo Ardoino szerint a SegWit jelenti az alapját a bitcoin jövőbeni fejlődésének.

A tőzsde gyorsabb tranzakciókat ígér és közben 20 százalékkal alacsonyabb díjakkal számol.

Fejlesztések a jövőben – SegWit után Lightning?

A fejlesztések nagyjából egy időben érkeztek a Lightning Networkről szóló hírekkel. A Lightning érdekes koncepció, de még sokáig nem lesz képes a mindennapi felhasználói igényeknek eleget tenni. A telepítés és beállítás hosszú, a tranzakciók pedig nagy kockázattal járnak.

A projekt még a Microsoft figyelmét is felkeltette, és azt ígérték, részt vesznek  a projekt tető alá hozásában.

A SegWit ugyanakkor végre valahára elérte a legnagyobb tőzsdéket és lassan, de biztosan megindulhat a skálázhatósági és tranzakciós költségekre vonatkozó problémák orvoslása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük