Ha már unod a CoinMarketCapot: hiteles árindexxel jön ki a Messari

A Messari, friss blogbejegyzése szerint tíz kriptotőzsde árváltozásait követő árindexxel lép a piacra, hogy így törje le a szektorban eluralkodó adatmanipulációs praktikákat.

A nagyszabású adatmanipuláció kiiktatása a cél

Annak érdekében, hogy a piaci szereplőket pontos és hiteles piaci adatokhoz juttassa, az elemzőcég Messari bejelentette, két új metrikát ad az onChainFX rendszeréhez.

A “Real 10 Volumes” és a “Liquid Market Cap” indexeket a blog szerint már lassan egy éve fejleszti a cég.

A “Real 10” metrika 10 olyan kriptotőzsdék piaci adatait indexeli, melyek köztudottan hiteles és valós adatokat szolgáltatnak a platformjaikon zajló kereskedési aktivitásról. A listázott tőzsdék között van a Binance, Bitfinex, Bitflyer, Bitstamp, Bittrex, Coinbase Pro, Gemini, itBit, Kraken és Poloniex.

Messari leszögezte, az indexelési módszerének lényege, hogy kiszűrje a szélesebb ökoszisztémában akut problémának tűnő volumenhamisitást és pontosan ezért a “Real 10” volumenindexe kizárólag e 10 tőzsde adatait veszi alapul.

A másik eszköze a “Liquid Cap” alternatíva lesz.

A Liquid Cap piaci alternatívát a cég volumensúlyozott áraiból és a “Liquid Supply” becslésekből számítják. Az index segítségével a felhasználók pontos adatokat kaphatnak a top 50 digitális eszköz állapotáról.

Az elkövetkező hónapokban a Messari még több hiteles tőzsdével kíván partnerséget kötni hogy azokat is felfűzze a ’tiszta megbízási adatkönyvébe’ és az adatfolyamába.

Nincs többé helye a hamis kriptós adatoknak

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Bitwise Asset Management pénzügyi vállalat komoly kereskedési volumenhamisítást jelent az amerikai pénzfelügyelet felé a saját bitcoin ETF jóváhagyásának esélyeit javítandó. A jelentésből kiderült, a szabályozatlan kriptotőzsdék kereskedési volumenének 95%-a hamis és többségük az ICO listázási díjakból igyekszik fennmaradni és ehhez kénytelenek magas fokú aktivitást fakelni az oldalukon.

Mathew Hougan, a Bitwise kutatási részlegének vezetője a jelentés kapcsán ezt nyilatkozta:

“Ránéztek a kriptókra és azt mondták, az egész egy nagy rakás káosz: pontosan azért, mert észrevehetően manipulálva vannak az adatok. Ha kiveszed a visszhangját ezeknek a rossz számoknak, akkor egy hatékony és jól arbitrázsolt piacot kapsz.“

A jelentésre válaszul március 25-én a CoinMarketCap megígérte, változtatni fog az indexelési szabályain. Pontos dátumot a bevezetésre nem jelentett be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.