Commedia dell’arte Wright-módra: két napja van a fake Bitcoin feltalálónak, hogy bizonyítsa igazát

A hónapok óta zajló Kleiman kontra Wright per az állítólagos bitcoin kincsről lassan komédiába illő.

Craig Wright januárban állította, hogy egy futár fogja átadni számára a bitcoin tárcák hozzáféréséhez szükséges privát kulcsokat, amit majd prezentál a bíróság előtt. Később állítását módosította, kiderült, a futár valójában egy ügyvéd és a köztük történt kommunikáció privát, ezért nem fedheti fel a nyilvánosság előtt.

Bruce E Reinhart bíró Wright állításait úgy ahogy van dobta a kukába és azt is kihangsúlyozta, Wright szerinte eskü alatt hazudik a floridai kerületi bíróságon. Szintén hozzátette, hogy Craig S Wright hírhedt a dokumentum hamisításról, erre példa az általa beadott ügyvédi irat, amit a bíró vádja szerint Worddel szerkesztgetett össze.

Commedia dell’arte Wright-módra

Január közepén Wright bejelentette, hogy megkapta az az információt, ami egy titkosított fájl feloldásához szükséges és a BTC címek privát kulcsait rejti.

Ezt követően Wright csapata beadott egy listát a Craig Wright állítólagos tulajdonában lévő bitcoin címekről egy extra dokumentum mellett, ami több ezer más dokumentum fölötti kizárólagosságot hívatott konstatálni.

Dave Kleiman ügyvédei azonban tudni szerették volna, hogy Wright hogyan jutott hozzá a BTC feloldásához szükséges információkhoz, aminek felfedésére Reinhard bíró utasította is az alperest.

Wright ezt elutasította, szerinte ez ügyvédi és házastársi titoktartás részét képezi, hiszen a futár nem is futár, hanem egy ügyvéd, és közte és az ügyvéd közötti kommunikáció nem publikus.

Állítólag nem is ő kommunikált az ügyvéddel a Tulip Trust-ról (ahol állítása szerint a bitcoinok pihennek), hanem a felesége, majd adta tovább az információt neki, amire egy házastársi titoktartási előjog érvényesül.

De legalább már tudjuk ki a rejtélyes ügyvéd: egy kenyai férfi

Kiderült végül, hogy a titokzatos ügyvéd, akivel Wright felesége kommunikált a bitcoinokról már 2012 óta, egy Denis Bosire Mayaka nevű férfi Kenyából. Wright eskü alatt tett tanúvallomása így szól az illetőről:

“Ügyvéd vagyok, és 2007-ben a kenyai Moi Egyetemen szereztem jogi diplomát.… 2012 óta képviseltem Dr. Craig Steven Wright-ot, többek között befektetési ügyekben. Konkrétan képviseltem Dr. Wrightot és a Wright International Investments Ltd-t a Tulip Trust dokumentumokkal kapcsolatban, ideértve a 2017. július 7-én kelt Tulip Trust-ot is.”

Wright bizonyítékként kinyomtatta Mayaka LinkedIn profilját, amin látható, hogy az illető rendelkezik egy jogi alapdiplomával.

A bíró erre csak annyit mondott, hogy komplett (BS) vetítés és nem tekinthető megbízható bizonyítéknak, ugyanis nincs rá konkrétum, hogy Mayaka valaha is a konzultált volna Wrighttal a Trust ügyében.

“Különösen annak fényében, hogy korábban megállapítottam, hogy Dr. Wright hamis dokumentumokat adott be a peres eljárás során, elutasítom az ilyen típusú dokumentumokra hivatkozást, amelyeket bárki könnyen elkészíthet, szövegszerkesztő szoftverrel és tollal. Nem adok súlyt az eskü alatt tett doktor Wright vallomásoknak…”

A bíró a házastársi titoktartási előjogot is elutasította, mivel a dokumentumokat át kellene adni Kleiman ügyvédeinek ami feltételezi azok későbbi publikussá válását.

Wright emellett több ezer dokumentum titkosságát is felállította, olyan cégekét, amik részesek az ügyben. Kiderült, a felsorolt vállalatok egyike sem működik már, leszámítva az Nchain-t, ahol Wright is dolgozik.

A bíró szerint Wrightnak nincs fennhatósága a vállalatok eszközei fölött. Az Nchain-nek viszont be kell szolgáltatnia minden az üggyel kapcsolatos dokumentumot.

Mindezt március 12-ig kell megtennie Wright-nak. Két napja van, hogy újabb sztorival rukkoljon elő.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük