Crypto.com: A MiCA hasznos lehet a kriptotőzsdéknek

A Crypto.com elnöke nemrégiben arról nyilatkozott, hogy a korábban megszavazott Markets in Crypto Assets (MiCA) segíteni fogja a kriptotőzsdék terjeszkedési törekvéseit szerte Európában.

Eric Anziani szerint a növekvő szabályozói ellenőrzés és az iparágra vonatkozó európai szabályok “széttagolt” jellege megnehezítette a tőzsdék számára a felhasználók nemzetközi kiszolgálását. Ezért is gondolja azt, hogy a tavaly megszavazott kriptovalutákra vonatkozó törvényjavaslat segíteni fog ennek megváltoztatásában.

„Alig várjuk a MiCA-t. Úgy gondolom, hogy Európa nagyszerű piac, de nagyon tagolt. Ha a szabályok szerint akarunk játszani, akkor az egyes piacokon nagyon eltérő keretrendszereknek kell megfelelnünk.” – nyilatkozta a tőzsde elnöke.

A kriptotőzsde operatív igazgatója hozzátette, hogy a márka a kontinens kulcsfontosságú piacain, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Hollandiában is regisztrálva van. Ahhoz, hogy tovább tudjanak terjeszkedni, minden ország saját szabályozói rendszerének kell megfelelniük.

„Nagyon költséges egy vállalkozás számára, hogy a piacon a megfelelő dolgokat tegye. A MiCA némi összehangolást hoz, és lehetővé teszi számunkra, hogy hatékonyabbá váljunk.” – folytatta Anziani.

Sam Bankman-Fried FTX-birodalmának összeomlása jelentős szerepet játszott az iparág fokozott vizsgálatában. Amint Anziani kifejtette, ezután a hatóságok világszerte felülvizsgálták a szabályozására szolgáló kereteket, különösen az ügyfélvédelem és a piac integritása terén.

Az Egyesült Királyság egy másik piac, ahol a Crypto.com jelentős részesedéssel rendelkezik. 2022 júniusában a Financial Conduct Authority (FCA) szigorúbb szabályokat jelentett be a kriptovalutával kapcsolatos vállalkozásokra és szolgáltatásokra vonatkozóan.

„Az Egyesült Királyság egyike azoknak a piacoknak, ahol a szabályozó hatóság változtatásokat eszközölt. Volt néhány kiigazítás, amit a kínálatunkban kellett elvégezni, de végül meg tudtunk felelni és időben teljesítettük azokat. Továbbra is kínálhatjuk szolgáltatásainkat a piacon.”zárta a meghatározó vállalat elnöke.

Bővülő ügyfélkör a Crypto.com kriptotőzsdénél

Anziani szerint a kriptotőzsde ügyfélköre jelenleg megközelíti a 100 millió felhasználót. A vezérigazgató hozzátette, hogy a platform 2023 októbere óta a felhasználók nagyobb mértékű beáramlását tapasztalja, ami egybeesik a Bitcoin értékének ugrásszerű növekedésével. Emellett hozzátette, hogy a spot Bitcoin ETF-ek nemrég megtörtént Egyesült Államokbeli jóváhagyása is fonto szerepet játszott ebben.