Csalóktól hemzseg a LooksRare NFT piactér, mesterségesen gerjesztik az árakat

Úgy tűnik, volt némi alapja az elemzőcégek állításainak, miszerint a LooksRare NFT-piactér csalóktól és mesterségesen felvert áraktól hemzseg. A legújabb jelentések szerint a platform kereskedési volumének 95%-át, egészen pontosan 18 milliárd dollárt a hamis kereskedési forgalomnak (wash trading) köszönheti.

A LooksRare januári beköszöntével azzal az ígérettel érkezett, hogy megdönti az OpenSea dominanciáját az NFT piactéren, a wash trading által szerzett hírnevével ugyanakkor pusztán saját maga alatt vágja a fát. Itt lényegében arról van szó, hogy a piactéren a kereskedők „eladják” a saját tulajdonában lévő eszközt egy másik, általuk birtokolt tárcának, hogy a kereslet látszatát keltve, felpumpálják NFT-ik értékét. A probléma ugyan már egy ideje szúrja a platform fejlesztőinek a csőrét, egyelőre nincs olyan szabályozás, mellyel megakadályozhatnák az ilyesfajta „piaci manipulációt”.

Az viszont hozzá kell tennünk, hogy LooksRare kísérlete az OpenSea platform ellen némileg sikeresnek bizonyult. A DappRadar vezető adatelemzője, Pedro Herrera szerint ugyanis a platformon az alacsonyabb díjak és jutalmak miatt megnőtt az organikus kereskedés, és egyre több felhasználó pártol el az OpenSea NFT-piactértől. Az OpenSea azonban továbbra is a helyzet magaslatán áll, és a LooksRare platformhoz képest még mindig 10-szer több napi felhasználóval büszkélkedhet.

Ami pedig azt illeti, annak ellenére, hogy az OpenSea továbbra is féltve őrzi dominanciáját, az elmúlt két hónapban a platformon folytatott NFT-kereskedelem teljes volumene csökkenése volt tapasztalható. A januári, közel 5 milliárd dolláros havi kereskedési volumen óta a tranzakciók és a térbe lépő új felhasználók száma is megcsorbult, és a kereskedési volumen márciusra 2,5 milliárd dollárra csökkent. Mindennek ellenére, az érdeklődés mérséklődése nem tántorította el a vállalati befektetőket attól, hogy belekóstoljanak a metaverzum nyújtotta lehetőségek tárházába. A JP Morgan és a HSBC például már rendelkeznek virtuális földekkel a homokozóban, a Meta és a Google pedig gőzerővel az NFT-k integrálásán dolgoznak.