A bitcoinbányász cégek bizony nagy bajban vannak

Legalább két-három nagy bitcoinbányász cég bajban van, a csőd szélén táncolnak. Most a tőzsdén jegyzett Argo Blockchain részvényét minősítették le, miután tőkebevonási próbálkozása meghiúsult. A részvény zuhant, miközben a cég közel 4000 Bitmain gépen is túlad.

Október 31-én az egyik tőzsdén jegyzett bitcoinbányász-vállalat, az Argo Blockchain nyilvánosságra hozta, hogy próbálkozása 27 millió dollár tőke bevonására meghiúsult. A hír nyomán két piaci elemző is leminősítette a vállalat részvényeit. A többi bitcoinbányász is jelentős nyomásnak vannak kitéve, a tőzsdén jegyzett cégek is pénzügyi nehézségekkel küzdenek – írja a Bitcoin.com.

Legalább három bitcoinbányász van bajban

A közelmúltban a bányászati nehézség minden idők legmagasabb szintjére emelkedett, ami persze szintén nem segített. Közben a Bitcoin hashrate ára elérte minden idők legalacsonyabb szintjét, megbénítva az ezzel foglalkozó vállalkozásokat. A Compute North és Core Scientific bányászati cégek körüli spekulációkat követően itt az Argo Blockchain (Nasdaq: ARBK) nyugtalanító helyzete is.

Amint azt korábban nyilvánosságra hoztuk, az Argo Blockchain nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá egy stratégiai befektetővel, mintegy 24 millió font (27 millió dollár) tőke bevonásáról törzsrészvények jegyzése révén részletezi az Argo.

Ám a cég már nem hiszi, hogy ez a korábban bejelentett feltételek mellett megvalósulhat. Ugyanakkor továbbra is vizsgálja az egyéb finanszírozási lehetőségeket.

A bitcoin, a Core Scientific (CORZ) és az Argo Bockchain (ARBK) bitcoinbányászok árfolyama. (Tradingview.com)
A bitcoin, a Core Scientific (CORZ) és az Argo Bockchain (ARBK) bitcoinbányászok árfolyama. (Tradingview.com)

Mélyrepülésben a bányászrészvény

Az Argo részvényei a rossz hírekre 24 óra alatt zuhantak 15 százalékot az amerikai dollárral szemben. A Canaccord Genuity pénzintézet és a Jefferies elemzői, Bolor Enkhbaatar és Jonathan Petersen tartásra minősítették le a vállalat részvényeit vételről. Petersen azt mondta az ügyfeleknek, hogy ha az Argo képes lenne csökkenteni az adósságát, az “jelentős rugalmasságot adna ezekben a változékony időkben”.

Az Argo aktívan értékesíti bitcoinjait, júliusban például 887 BTC-t, júniusban pedig 637 darabot adott el. Az októberi jelentésében megjegyezte továbbá, hogy a készpénzbevételek, a “likviditás további maximalizálása” érdekében 3843 új, dobozos Bitmain S19J Pro gépet értékesített.

A legnagyobb bitcoinbányász is közelít a csődhöz

A világ legnagyobb bitcoinbányász cégének számító Core Scientific (CORZ) is arra figyelmeztetett a napokban, hogy rövidesen csődvédelmet fog kérni, ha nem tudja javítani a pénzügyi helyzetét. A cég részvényeinek árfolyama közel 80 százalékkal csökkent és most már alig 20 centet ér egy CORZ részvény. A csütörtökön benyújtott beadványukban kiemelték, hogy valószínűleg már az év vége előtt elfogynak a készpénztartalékaik.

A bitcoin-bányászok bevétele és a bitcoin árfolyama. (Glassnode)
A bitcoin-bányászok bevétele és a bitcoin árfolyama. (Glassnode)

A Glassnode ábrája szerint a bitcoinbányászok bevétele valójában minden idők legalacsonyabb szintjén van. Jó esetben a hálózati hashráta csökken és a bitcoin ára emelkedik, ezzel a bitcoin-bányászat ismét nyereségessé válik.

Rossz esetben azonban a hashráta tovább emelkedik, és több bitcoin-bányász megy csődbe, ami a hitelezők pénzveszteségét okozza. Ez potenciálisan átterjedhet a kriptopiac többi részére is értékeli a helyzetet a Milk Road hírlevele.

Kapcsolódó cikkeink:

A bitcoin hashráta közel 20%-át tőzsdén jegyzett cégek adják

Hatalmas segítséget kapnak a bitcoin bányászok a medvepiac közepette

Címlapkép forrása: Pixabay.com