A bitcoinbányász-vérfürdő nemsokára kapitulációba torkollhat

A bitcoinbányászok között vérfürdőt okozhat a piaci helyzet. Több mutató is arra utal, hogy a bitcoin árfolyama végre megtalálja a mélypontját. De csak egy újabb kapitulációs esemény után, amelyet valószínűleg a Genesis/DCG/Grayscale saga vált ki.

Lehet, hogy küszöbön áll a “végső bányászkapituláció”, mivel a bányászok 2016 eleje óta a leggyorsabb ütemben adják el a bitcoinjaikat. Az új medvepiaci mélypontok miatt néhány bitcoinbányász jelenleg a valaha volt legnehezebb időszakon megy keresztül – írja a NewsBTC. A BTC-árfolyam a héten új, mintegy két éves mélypontra, 15 478 dollárra esett. (A cikk írásakor viszont már efelett, 16 440 dolláron kereskedtek vele.)

Nem jött be a “soha ne adj el”

Charles Edwards, a Capriole Fund alapítója szerint a BTC bányászok körében az elmúlt három hétben 400 százalékkal ugrott meg az eladási nyomás. Ennek eredményeként jelenleg “bitcoinbányász-vérfürdő” zajlik. A bányászok agresszívebben adják el a bitcoinjaikat, mint hét éve bármikor.

Ha az ár nem emelkedik hamarosan, akkor sok bitcoinbányász feladja. Amit jelenleg látunk, az nem fenntartható jelentette ki az alapkezelő.

A “bányászd ki és tartsd” (mine and hodl) nem életképes stratégia bitcoin-bányászként. A bányászok fizetik meg a következményeit annak a “soha ne add el” típusú arroganciának, ami alig hat hónappal ezelőtt még uralkodó volt. Folyamatosan menedzselniük kellett volna a bitcoin-pozíciójukat ezen a piacon.

A bitcoinbányászt a nehézség is húzza

A Glassnode adatai is alátámasztják Edwards állításait. Ezek szerint a bányászok összesített bitcoin-egyenlege tíz hónapos mélypontra esett a héten. Ez amiatt van, mert a bányászok kénytelenek eladni a BTC-jük nagy részét, hogy fedezzék a működési költségeiket a jelenlegi nagyon alacsony árfolyamon. Az ő állományuk most körülbelül 30,4 milliárd dollárt ér, bár ez még mindig a Bitcoin-kínálat közel tíz százaléka.

A bitcoinbányászok egyenlege. Forrás: Glassnode, Twitter
A bitcoinbányászok egyenlege. Forrás: Glassnode, Twitter

A Bitcoin-bányászok jelenleg több kihívással is szembesülnek. A hash rate minden idők legmagasabb szintje közelében van, ahogy a bányászati nehézség is. Számos bányász szenved az energiaárak meredek emelkedése miatt. Mindezek együtt, plusz a gyenge bitcoinárfolyam, a legjobb táptalaj egy újabb bányászkapitulációhoz.

Ez az ideális pillanat a bitcoinvételre?

Edwards azonban hatalmas lehetőséget is lát ebben a forgatókönyvben. Szerinte minden korábbi bitcoin felezési ciklus ebben a szakaszban elérte a mélypontját.

Kevesebb, mint 100 napunk van, amíg az összes többi ciklus függőlegesbe kerül. Kezdek nagyon izgatott lenni írta a Twitteren.

A Glassnode vezető blokkláncelemzője, Checkmate is felvázolta, hogy a múlt héten megmozgatott összes bitcoin profit/veszteség aránya masszívan negatív.

Kevesebb mint 80 millió dollár volt nyereségben, míg 4,3 milliárd dollár veszteséget könyveltek el. Kapituláció.

A masszív, valaha volt legnagyobb nem realizált veszteségek ellenére a hosszú távú bitcointulajdonosok készlete viszont minden idők legmagasabb szintjén van.

A nagy bitcoinbányász a csőd szélén táncol

Az egyik bányász, a Core Scientific pont most tette közzé 434 millió dolláros negyedéves veszteségét. “Hamarosan itt a csőd?” – teszi fel a kérdést egy kommentátor. Ezzel a vállalat vesztesége az idén már összesen 1,7 milliárd dollár. A vállalat az Egyesült Államok legnagyobb tőzsdén jegyzett bitcoinbányászaként ismert. A vezetőség aktív lépéseket tett a működési és beruházási költségek csökkentése, illetve megszüntetése és késleltetése irányába.

Bizonyos, októberben esedékes adósságtörlesztéseket nem teljesítettek, és ennek következtében a hitelezők várhatóan jogi lépéseket tesznek ellene. A legutóbbi bejelentés szerint a Core Scientific arra számít, hogy a meglévő készpénzkészletek “2022 végére vagy hamarabb” kimerülnek.

Kapcsolódó cikkeink:

Nyereséges lesz-e a Bitcoin bányászat 2023-ban

Rég volt ilyen rossz a bányászok helyzete, sokan feladják

A legnagyobb bitcoin bányászcég közelít a csődhöz

Címlapkép forrása: Unsplash.com