Csődeljárást kezdeményez a Bittrex kriptotőzsde, miután a SEC beperelte

A Bittrex kriptotőzsde nemrégiben csődeljárást kezdeményezett az Egyesült Államokban, hónapokkal azután, hogy leállította működését az országban, és hetekkel azután, hogy a SEC beperelte.

A Bittrex amerikai ágának nem éppen kedvezett az idei év. Február folyamán 80 alkalmazottjától kellett megválnia, a következő hónapban pedig bejelentette, hogy április végéig végleg felhagy működésével. A SEC pedig áprilisban perelte be, azt állítva, hogy a cég és annak vezetői be nem jegyzett értékpapírokat népszerűsítettek és értékesítettek. A Bittrex mindezt tagadta, azt mondva, hogy az általa kínált eszközök nem értékpapírok.

A szabályozó szervezet emellett a korábbi vezérigazgatót, Bill Shiharát és a Bittrex Global-t is vádakkal illette. A Bittrex Global vezérigazgatója, Oliver Linch kijelentette, hogy bírósági úton fognak harcolni a vádakkal szemben, viszont a csődeljárás mindezt megnehezítheti. Fontos megemlíteni, hogy ezek a lépések nem érintették a Bittrex Global-t, az USA-n kívüli kriptotőzsdét.

Az ügyfelek pénze biztonságban van

Másrészt még mindig vannak olyan amerikai ügyfelek, akik digitális eszközeiket nem vonták ki a kriptotőzsdéről. A cég közleménye szerint ezek a pénzeszközök biztonságban vannak. Továbbá szándékukban áll kérvényezni a bíróságtól az ügyfelek számláinak újbóli megnyitását, hogy hozzáférjenek a Bittrex platformjához és kivegyék kriptovalutáikat.

“Ez a bejelentés nem érinti a Bittrex Global-t, amely az Egyesült Államokon kívüli ügyfelei számára a szokásos módon folytatja működését. Azon felhasználóink eszközei, akik április vége előtt nem vonták ki pénzüket a platformról, továbbra is biztonságban vannak. Jelenleg a legfontosabb prioritásunk, hogy ügyfeleinket teljes mértékben kárpótoljuk.” – jelentette ki a vállalat szóvivője.

A hírek szerint a vállalatnak több mint 100 000 hitelezője volt, eszközeinek és kötelezettségeinek értéke 0,5 és 1 milliárd dollár közé tehető. Még októberben a Bittrexet 53 millió dollárra büntették az USA-ban a pénzmosás elleni törvények megsértése miatt. A 2014-ben alapított Bittrex egykor az Egyesült Államok egyik legnagyobb kriptotőzsdéje volt. A CoinGecko szerint jelenleg napi 7 millió dollár körüli forgalmat bonyolít és 799 kereskedési párt kínál.