Hogyan tudsz Ripple-t (XRP) venni bankkártyával?

Egy régebbi cikkünkben már írtunk a CEX.IO kereskedési platformról és arról hogyan vásárolhatunk bitcoint rajta keresztül. Ebben a cikkben a Ripple (XRP) vásárlást mutatjuk be újra a CEX.IO-n keresztül bankkártyával. A platform részletes bemutatása már a fenti cikkben megtörtént ezért csak röviden írok róla és inkább a Ripple vételt mutatom be tüzetesebben. 

Mit kell tudni Ripple-ről?

A ripple (XRP) jelenleg a piaci kapitalizáció alapján a harmadik legnépszerűbb kriptodeviza  a bitcoin és ethereum után.

 2013-ban bocsátotta ki a RippleLabs cég. Az XRP nem bányászható kriptopénz hanem maga a Ripple cég bocsátja ki. Köztudott, hogy sok coin limitált mennyiségben kerül kibocsátásra (a szűkösség elve alapján) és ez az XRP esetén is így van: a teljes XRP mennyiség 100 milliárdban lett kimaxolva. Ez lényegesen több, mint a bitcoin vagy ethereum teljes mennyisége.

A Ripple cég célcsoportja elsősorban az üzleti szereplők, a bankok és pénzügyi szolgáltatók. A bankközi és nemzetközi pénzmozgások átlagos átfutási ideje 3-5 nap és emellett magas költségeket von maga után, egy Ripple tranzakció átlagosan 4 másodperc alatt és elenyésző pár centes költséggel teljesül.

A Bitcoin hálózat másodpercenként nagyjából öt tranzakciót bonyolít le (SegWit és Lightning nélkül) addig a Ripple protokoll másodpercenként ezerötszázra is képes, továbbá a cég állítja, simán fel tudja tornászni ezt a számot 20-30 ezerre, ami hozzávetőleg a Visa TPS (tranzakció per szekundum) sebességének felel meg.

Világszerte rengeteg bank használja már Ripple fizetési protokollt a gyorsasága és megbízhatósága miatt. A gyorsaság mellet a szakértő technológia és fejlesztői csapat, ami a Ripple-t mellett szól és pár év alatt akár a bitcoint is letaszíthatja trónjáról. Aki XRP-t szeretne venni befektetési céllal mindenképp hosszú távú befektetésként tekintsen rá. Ha nem befektetési céllal, de viszont sok tranzakciót szeretnénk lebonyolítani és fontos a gyors és költséghatékony ügyintézés, akkor is érdemes a Ripple-t választanunk.

Már láthattuk, hogyan duplázódik meg az értéke de azt is hogyan feleződik meg és olyan nagy növekedéseket, mint a coin-ok nem produkál. De aki hosszabb ideig megtartja annak a jövőben nagy megtérülést hozhat. Mindenképp figyelembe kell venni, hogy a Ripple széleskörűen elterjedt a bankrendszerben ,ami jelenthet némi stabilitást az árfolyamban és ,hogy nem fog hirtelen elértéktelenedni.  A bitcoinhoz képest itt jelentősen kisebbek az árváltozások. De ez nem garantált mivel a Ripple is kriptodeviza ennek a piacát is jellemezi az extrém volatilitás. Akit ez elijeszt annak érdemesebb Forexbe vagy részvényekbe fektetni.

Röviden CEX.IO-ról

A CEX.IO az egyik legrégebben alapított kereskedési platform. 2013-ban alapították Londonban, váltó és kereskedési platformot eredetileg felhőbányászatra is lehetett használni egészen 2015-ig. Jelenleg a napi forgalma alapján a 32. legnépszerűbb platform.
Használata igen egyszerű még azoknak is akik csak most kezdik a kereskedést. A kereskedésre, letét elhelyezésre és pénzfelvételre is sok lehetőséget biztosít a platform. Négy fajta FIAT devizát használhatunk bázisdevizaként az oldalon: EUR, GBP, USD, RUB. Visa és Mastercard bankkártyát használhatunk az oldalon, amit össze is köthetünk a felhasználói fiókunkkal ahogy az PayPal esetében is lenni szokott. Emellett banki utalással és kriptodeviza számlával is tölthetünk fel vagy vehetünk le pénzt az oldalról. A különböző fizetési módszerekhez és bázisdevizákhoz más-más tranzakciós díjak párosulnak.

Regisztráció

Kezdjünk bele a Ripple (XRP) vásárlásba. Ha még nincs felhasználói fiókunk, akkor egyszerűen regisztrálhatunk e-mail címmel vagy közösségi média (Facebook, G+, V-K, stb.) segítségével.

Ha e-mail címmel regisztrálunk, akkor kapunk egy aktiváló e-mailt és ezután már be is léphetünk a fiókunkba.

A felület, bankkártya regisztráció és egyenleg feltöltés

Belépés után ez a kép tárul elénk. A felület igen egyszerű és gyorsaság érdekében fel is ajánl nekünk több lehetőséget. $200, $500, $1000 vagy a számunkra tetszőleges összeget is beírhatjuk. A CEX.IO esetében ahogy a képen is láthatjuk, a vásárolható kriptodevizák száma igen csak korlátozott más váltók kínálatához képest.

Ha Ripple-t szeretnénk venni bankkártyával akkor legjobb, ha először linkeljük a bankkártyánkat a fiókunkhoz. Kattintsunk a jobb felső sarokban található “Deposit” menüpontra vagy a felső főmenü sor “Cards” menüpontra és válasszuk ki a bankkártyás fizetést. Ehhez itt találnak segítséget az angolul tudók, de egy jobb egérgombos automatikus Google fordító is segíthet azoknak akik elakadtak.

A jobb oldalon kiválaszthatjuk a bázis devizánkat, ami jelen esetben az USD lesz. Ezt elfogadva és tovább gombra kattintva az oldal ismét átirányít:

Itt a már linkelt bankkártyával egyszerűen feltölthetjük egyenlegünket, ahogy ez a képen is látható.

  1. Kiválasztjuk a bankkártyás fizetést
  2. Beírjuk a feltölteni kívánt összeget (ha forintos számlánk van se bánkódjunk ez automatikusan átváltásra kerül a bankunk napi árfolyama szerint)
  3. A bankkártyánkon található CVV kódot megadjuk
  4. A “Deposit” gombra kattintva az összeg hamarosan a rendelkezésünkre áll (az átfutási idő általában kevesebb mint 10 perc), hogy Ripple-t vagy más kriptodevizát tudjuk venni.

Ha még nem csatoltuk a bankkártyánkat akkor az “Add a new card” menüpontra kattintva tehetjük meg.

Először a bankkártyánk adatait kell megadnunk:

Ez az oldal fogad minket a továbbiakban, ahol hitelesíteni kell a bankkártyánkat és személyazonosságunkat. Miután kitöltöttük a bankkártya adatokat és kiválasztjuk, hogy személyigazolvány (ID card), útlevél (passport) vagy jogosítvány (driver license) segítségével szeretnénk igazolni magunkat, a kiválasztott dokumentum mindkét oldaláról fényképet kell feltöltenünk. Ezt szintén meg kell játszani a bankkártyánk első oldalával együtt és egy selfie-t is fel kell töltenünk az adott dokumentummal.

A vásárlás menete

Ha ezzel megvagyunk és hitelesítettük a bankkártyánkat és fentiekben leírtak alapján feltöltöttük az egyenlegünket már semmi sem állhat az utunkba, hogy megvásároljuk a kívánt Ripple (XRP) mennyiséget. Attól függően, hogy milyen szintű hitelesítést végeztünk, úgy nőnek a felhasználói fiókunk napi kereskedési limitjei, illetve a felvehető pénzmennyiség. A CEX.IO elég komolyan veszi a felhasználóik biztonságárát.

Ezek után már tényleg csak annyi dolgunk van, hogy megvegyük a kívánt Ripple (XRP) mennyiséget pár kattintással. “Buy/Sell” menüpontot kiválasztjuk és ott beírjuk a kívánt mennyiséget és a “BUY” gombra kattintunk.

Ezután egy felugró kis ablakban mutatja a tranzakció részleteit, itt tudjuk elfogadni illetve még vissza is tudunk lépni.

A “Place Order” gombra kattintva elfogadjuk azt. Majd a “Congratulation” felirat fogad minket, hogy sikeresen megvettük a kívánt mennyiségű kriptodevizát. Az oldal frissítése után már látható is az új egyenlegünk.

Ha Trade menüpontban szeretnénk Ripple-t vásárolni ott is egyszerűen megtehetjük.

Megadjuk a kívánt mennyiséget, amit szeretnénk megvenni. A Place order gombra kattintva ez a kis felugró ablak jelenik meg a tranzakció részleteivel. Itt még egyszer meg kell erősítenünk a tranzakciót. Ha ezt megtetettük akkor utána a Crypro Balance-nál menüpontba már láthatjuk is a frissített Ripple egyenlegünket.

Összegzés

Összességében a CEX.IO egy egyszerűen használható, gyors és biztonságos kereskedési platform a sok lehetőséget kínál a tranzakciók lebonyolítására. Akiknek új a kriptodevizák világa azoknak nagyszerű hely lehet a CEX.IO a kereskedéssel való megismerkedésre. Nem kell elveszni több száz különböző kriptodeviza között mivel a platform kínálata erősen korlátozott, de az összes komolyabb kriptopénz fenn van rajta. Az egyszerű vásárlás és eladás mellett a CFD típusú kereskedésből is ízelítőt kaphat a felhasználó és “long” és “short” margin pozíciókkal is operálhat. De ha csak vásárolni szeretnél a legnépszerűbb kriptodevizákból köztük Rippléből is, akkor az egyszerűség és a biztonság miatt kifejezetten ajánlott a CEX.IO-n vásárolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.