Pénteken csúcsra ért megint a bitcoin hashráta

A Bitcoin hálózat átlagos hashrátája vagyis a Bitcoin hálózat teljes számítási kapacitása még múlt hét pénteken történelmi csúcsra ért 176 exahash per másodperces értékkel. Ezt a kriptós elemzésekkel és statisztikákkal foglalkozó Glassnode közölte. Gondoljunk bele, hogy ez mekkora emelkedés, tavaly itt még arról írtunk február végén, hogy 136 exahash per másodperces teljesítménnyel volt csúcson a bitcoin hashráta.

Bitcoin árfolyam
Bitcoin árfolyam

A bitcoin hashráta növekedésének magyarázata

És ez a bődületes növekedés egyértelműen magyarázható a bitcoin árának emelkedésével is. Hiszen a bányászok az új blokkok “felfedezéséért” BTC-t kapnak jutalomként, így minél drágább a coin, annál többet keres egy bányász. Azaz ha a Bitcoin ára emelkedik, akkor a bányászok is motiváltabbak lesznek, hogy még több számítási kapacitást tegyenek bele a hálózatba. Viszont ez csak egy tényező a kapacitás növekedésének hátterében. Hiszen ha a kereskedési volumen növekszik, akkor a tranzakciós díjakból származó bevétel is egyre nagyobb a bányászok számára. Azaz most nagyjából mindenki teljes gázzal bővíti kapacitásait és igyekszik felülni a komoly bevételeket ígérő “vonatra”. Ahogy a bitcoin árfolyama átlépte a 38 ezer dollárt pénteken, a hashráta is csúcsra ért.

Ez egyébként a cikk írásának pillanatában a bitcoin hashráta:

Ha pedig valaki még nem lenne tisztában vele, hogy mi is az a hashráta, akkor röviden ismét összefoglaljuk. Ha nagyon egyszerűen akarjuk leírni, akkor új blokkokat a blokkláncban azzal lehet létrehozni, “felfedezni”, hogy matematikai feladványokat oldunk meg. Minden ilyen kalkuláció egyedi összege egy hash és a teljes hashráta azt mutatja meg, hogy pontosan hány ilyen összeg kerül kiszámításra minden másodpercben. Tehát a 176 exahash per másodperc azt jelenti, hogy 176 és 18 nulla számú kalkuláció kerül elvégzésre minden másodpercben a bitcoin hálózatán. 2020-at alig 100 exahash per másodperc felett kezdtük, tehát a növekedés félelmetes. De ez nem azt jelenti egyébként, hogy akkor ész nélkül lehet blokkokat felfedezni. Hiszen a hálózaton 10 perc per blokk az a ráta, ami be van égetve a kódba. Így tehát a minél nagyobb számítási kapacitás megjelenésével a rendszer automatikusan nehezíti a feladványokat, nem gyorsul a blokkok bányászata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük