Csúcsra jár a bitcoin és a dash érme az internet korlátozás hatására

Csúcsra ért a bitcoin kereskedelem Venezuelában az értékéből gyorsan vesztő venezuelai szuverén bolivárban (VES) számolva. Közben az országban központilag korlátozzák egyes oldalak elérését.

A január 11-ei héten a venezuelai kriptokereskedők 367 milliárd szuverén bolivárért (~5.5 millió dollárért) kereskedtek bitcoinnal a peer-to-peer LocalBitcoins váltón. A volumen 1.4x magasabb, mint az azt megelőző héten, amikor a befektetők 263 milliárd bolivárral kereskedtek.

Hetes bitcoin forgalom venezuelai bolivárban a Locabitcoins váltón

A magas kereslet miatt az országban egyes kereskedők prémium áron adják a bitcoint a Localbitcoinson, van olyan, aki akár 2000 dollárral többet is elkér helyi valutában, mint az aktuális világpiaci árfolyam.

Fontos megjegyezni azért, hogy a prémiumdíj nem számít akkora szenzációnak, hiszen nem csak venezuelai kereskedőkre jellemző. A P2P kereskedők maguk döntik el mennyit kérnek vagy adnak a bitcoinért.

Szárnyal a dash is

A dash érme különösen elterjedt a latin-amerikai országban, ami meg is látszik a januári teljesítmény: január elseje óta 40 dolláról 84 dollárig erősödött, ami 105%-os emelkedést jelent. Ugyanezen időszakra vetítve (január 1 – 14 között) a bitcoin ‘csak’ 22%-kal ér többet.

A dash emelkedését több angol médium is a Venezuelában zajló széleskörű és bővülő elfogadottságának tulajdonítják. A hetekben jelentette be az ottani Burger King, hogy 40 egységében dasht is (mellette több más érmét) el fog fogadni. Ez ugyan alig kell legyen hatással a dash világpiaci megítélésére, hisz a venezuelaiak többsége továbbra a helyi hivatalos valutával fog fizetni az éttermekben, de a bejelentés láthatóan elég volt, hogy spekulációs célzattal egyesek bevásároljanak a coinból.

Internet korlátozás Venezuelában

Egy másik potenciális befolyásoló tényező a dash és a bitcoin friss ralijában, ami már túlnőhet Venezuelán, az országban tapasztalt internet korlátozásokkal magyarázható. Január 5-én az állami internetszolgáltató ABA CANTV korlátozni kezdte a közösségi médiaplatformokat az elnökválasztás miatt.

Ugyan egy kis időre a szolgáltató visszaállította az elérést, de csak azért, hogy egy még átfogóbb blokkba kezdjen, állítja az internetcenzúrát monitorozó Netblocks.

Benne lehet tehát a pakliban, hogy az év eleji raliban szerepe van a Venezuelában zajló eseményeknek, vagy legalább részben hozzájárultak.