Csúszik a “Vasil” frissítés a Cardano hálózatán

Hét különböző bug is megoldatlan maradt, így mindenképpen csúszik a “Vasil” névre keresztelt frissítés a Cardano blokkláncon. A hírt közvetlenül a Cardano hálózat fejlesztésért felelős csapat, az IOG jelentette be. A frissítésnek az eredeti tervek szerint még valamikor a hónap vége előtt élesednie kellett volna. A frissített hálózat a korábbinál jobban skálázhatóbb lesz. Ez egyszerűen megfogalmazva annyit tesz, hogy könnyebben és gyorsabban tudja majd kezelni az egyre növekvő számú tranzakciót. A probléma ellenére azonban a fejlesztők továbbra is bizakodóak. Elmondásuk szerint a 7 ismert bug közül egyik sem súlyos, a megoldás pedig már csak karnyújtásnyira van. Nem ez az első alkalom, hogy egy fontos blokklánc frissítés technikai akadályok miatt késik. Az Ethereum 2 hálózat indulása például lassan már 1 éve tologatva van.

Semmi gond, de azért még nincs konkrét új céldátum

A kedélyek nyugtatása ellenére egyelőre nem tudni, hogy mennyit csúszik a fontos Cardano frissítés. A fejlesztők ugyanis nem jelöltek meg konkrét új céldátumot. Annyi biztos, hogy az eredetileg tervezett június 29.-i dátumnál későbbre tolódik a “Vasil” élesedése. A frissítés élesítésének új dátumáról a végső döntést a tech guruk a Cardano ökoszisztéma decentralizált fejlesztői közösségével összhangban fogják meghozni. Még miután a fejlesztők végeztek is a javításokkal, független tesztelőknek kell majd újra megvizsgálni a módosításokat és megerősíteni azt, hogy a bugok tényleg megfelelően lettek-e megoldva. Így hát minden bizonnyal nem 1-2 napos csúszásról lesz szó, hiába próbálják a fejlesztők elbagatellizálni ezt a kis malőrt.

A rendelkezésre álló adatok alapján azonban úgy tűnik, hogy ez a fennakadás nem szegte kedvét az érme befektetőinek. Az ADA értéke az elmúlt 3 napban a többi kriptovalutához hasonlóan kifejezetten jól teljesítve, nagyjából mintegy 15 százalékkal emelkedett, megtörve a hetek óta tartó borzasztó eséshullámot. A júniusi összezuhanás előtt a Cardano volt az egyik legdinamikusabban fejlődő blokklánc, leginkább az egyre több DeFi és NFT aktivitásnak hála. Az Ethereum blokklánc óriás ugyanis egyre inkább veszíteni kezdett a DeFi és NFT dominanciájából, olyan alternatív blokkláncok javára, mint például a Cardano vagy a Solana.