DApp-jelentés – a DeFi és a játékszektor egész jól van

A dApp-okat használják, a Web3, a DeFi és az NFT iránti étvágy még mindig nagy a DappRadar jelentése szerint. Még úgy is, hogy az FTX-sztori még nem zárult le, összeomlásának következményei pusztítóak voltak, és a piac további veszteségekre készül.

A dApp-ok, a Web3 használatáról viszonylag jó hírek érkeztek. Az FTX központosított tőzsde (CEX, azaz centralized exchange) összeomlásával az összes központosított szolgáltatás a vesztes oldalon áll. A fertőzés terjedése közepette a decentralizált pénzügyi (DeFi) szektor is érintett, úgy tűnik azonban, hogy a felhasználói aktivitás lassan visszatér az előző havi szintre.

A DeFi helyzete

A DappRadar jelentése szerint a hónap eleje óta a DeFi-platformokban levő teljes lekötött érték (TVL, total value locked) több mint 20 százalékkal, 83 milliárd dollárról 65 milliárd dollárra esett vissza – ismertette a CryptoPotato. A piacvezető Ethereum-blokkláncon a TVL a november 1-jei 51 milliárd dollárról november 13-ra 41 milliárd dollárra esett, ami 14 százalékos csökkenés.

A lekötött (stake-elt) ETH (stETH) hozama 10,6 százalékra nőtt a hálózat legnagyobb likvid stakelt ETH-szolgáltatójánál – a Lidónál –, ami az eddigi legmagasabb értéket jelenti. A stETH árfolyama elvált az ETH-tól, jelenleg 0,9856 ether ér egy stETH-t a piacon. Ami egyébként az utóbbi hónapokban sokszor előfordult, amint a következő ábrán is látható:

A stETH és az ETH közötti átváltási árfolyam. Forrás: Dune.com
A stETH és az ETH közötti átváltási árfolyam. Forrás: Dune.com

Még a Binance DeFi sem maradt érintetlen

A BNB (a Binance-féle blokklánc) TVL-je is hasonló sorsra jutott, és 14 százalékkal csökkent az értéke, 7,3 milliárd dollárra. A Tronnál ez a lekötött tőke több mint 25 százalékkal esett, 6,1 milliárd dollárról 4,6 milliárd dollárra. Más hálózatok, mint például az Avalanche, a Polygon és az Arbitrum, sorrenben 25, 9, illetve 10 százalék körüli TVL-csökkenést szenvedtek el.

A legnagyobb vesztes azonban a dollárban kifejezett TVL terén – érthető módon – az FTX-hez szorosan kötődő Solana blokklánc volt. Itt közel 65 százalékkal, 1,65 milliárd dollárról 585 millióra apadt a vagyon.

A dApp-felhasználók viszont maradtak

A pozitívum, hogy a decentralizált alkalmazások (dApp-ok) szektora az FTX botrány ellenére is meglehetősen erős. Az iparágban az egyedi aktív tárcák száma (UAW) ugyanis csak 11,7 százalékkal csökkent, novemberben átlagosan 1,9 millió volt. A tranzakciók összes száma pedig mindössze 0,28 százalékkal ment le, és elérte a 26 milliót.

A DeFi viszont november 9-én és 10-én tetőzött, mindkét napon közel 500 ezer főt ért el naponta (daily, azaz dUAW). Ez egybeesett az FTX összeomlásával. (A felhasználók sok esetben nem mertek CEX-eket használni, és a DEX-ekre menekültek – a szerk.) Az adatok azonban azt sugallják, hogy a DeFi-aktivitás mostanra visszatért az előző havi szintre, 400 ezer dUAW környékére.

A játékszektor szilárd maradt

A DappRadar szerint a csődbe ment FTX kriptotőzsde beomlása kevés hatással volt a gaming dAppokra. Azok UAW-ja november 10-én egészen 900 ezerig ugrott fel. Olyan játékközpontú blokkláncok, mint az EOS, a Hive, a Wax, a Ronin és az IMX aktivitása többnyire érintetlen maradt, és nem is szembesült jelentős ingadozásokkal.

Az NFT-k szomorú helyzete

Az NFT-piacon tapasztalható alacsony kereskedési volumenért inkább társadalmi-gazdasági tényezők a felelősek, mint a gyűjtői érdeklődés lassulása – írta a DappRadar. (A korábbi hónapokban is már ezt a pangást láthattuk – a szerk.) November első két hetében az eladások száma valamivel több mint 24 százalékos visszaesést szenvedett el. A hónap eleje óta a legtöbb blokkláncon sokkal erősebben visszaesett viszont az NFT-k forgalma.

Az Ethereum-lánc napi NFT-kereskedési volumene 73,8 százalékos csökkenést mutatott, 17 millió dollárról 4,4 millió dollárra. A Flow számai ugyanezen időszak alatt 67 százalékkal estek. A Polygon napi NFT-kereskedési volumene szintén 307 830 dollárral kezdte a hónapot, november 13-ra pedig 67 százalékkal, 101 375 dollárra csökkent. A Flow-val azonos időszak alatt a Polygon napi NFT kereskedési volumene szintén csökkent, 235 794 dollárról 114 465 dollárra.

Egy másik blogbejegyzésben azt taglalják, hogy mely játékok és más platformok szenvedték meg a leginkább az FTX-krízist. A listán szerepelnek:

  • Yuga Labs
  • Magic Eden
  • Serum
  • Stepn
  • Genopets
  • Star Atlas

Kapcsolódó cikkeink:

Mikor válik végre tömegessé a Web3? Mi hozhatja el az új kriptovaluta-fellendülést?

Itt az új kriptovaluta pénzkereseti narratíva, a reálhozam

Mi az a DeFi, és mennyit lehet vele keresni?

Címlapkép forrása: DappRadar – dApp-ok sorrendje UAW szerint.