Egy decentralizált adatkezelő cég felveszi a kesztyűt az álhírekkel szemben

A Graph-nak, egy Ethereumra épített, decentralizált pénzügyi adatkezelő cégnek van egy ötlete arra, hogy megnyerje az álhírek elleni küzdelmet.

A San Francisco-i székhelyű vállalat, amely főként azzal foglalkozik, hogy az Ethereum blokkláncán lévő információkat rendszerezi dappok számára, egy blogbejegyzésében közölte új projektét: azon dolgoznak, hogy mindenki számára elérhetővé tegyenek nyilvános adatokat – és ez szerintük segítené az álhírek elleni küzdelmet is.

Hogyan működik?

Elég összetett a dolog, de lényegében a Graph szerint a fejlesztésükkel az emberek képesek lennének egy olyan globális adatforrásra támaszkodni, “amelyen ellenőrizhetőek hírek, események, tartalmak, pénzügyi adatok“.

Jelenleg sok adat nehezen hozzáférhető és értelmezhető. A piaci adatokat például egy sor olyan nagy szervezet birtokolja, mint a Bloomberg vagy a Reuters, akik rendelkeznek a megfelelő erőforrásokkal az adatok összegyűjtésére, elemzésére és terjesztésére – természetesen borsos áron.

A Graph ezen szeretne változtatni egy globális alkalmazásprogramozási felület (API) elkészítésével. Az interfész “mindenki számára hozzáférhető” lenne és a közösség lenne a “kurátora“, ezzel megakadályozva, hogy egy “privilegizált csoportnak” legyen kontrollja nyilvános adatok felett.

Eva Beylin, a blogbejegyzés szerzője az ukrán légitársaság Boeing 737-esének példáját használja, melyet januárban lőtt le az iráni hadsereg. Azt írja, hogy amikor először próbálták összerakni a történteket, sok ellentmondó információ terjedt online.

Hogy ilyen ne forduljon elő, a Graph lehetővé tenné az ellenőrizhető adatok blokkláncra helyezését, így azokat “nem lehetne félremagyarázni. Beylin szerint ez két okból is megakadályozná a hamis adatok terjedését: 1) pontosan látható lenne, hogy az adatok eredetileg honnan származnak, 2)az időbélyegeket nem lehet megváltoztatni vagy hamisítani.

Az emberi elfogultságot azonban még így sem lehet kiszűrni

De a jó szándék és a technológiai megoldások ellenére Beylin szerint az emberi elfogultságot nehéz lesz megváltoztatni. “Az emberi vágy, hogy a következtetéseket saját szájízünk szerint tereljük, nem fog szükségszerűen megváltozni, még akkor sem, ha minden forrást ellenőrzünk” – írta. “A politikusok használják a propagandát, a cégek visszatartják az adatokat, az újságírók pedig kimazsolázzák a nekik tetsző tényeket.”

Ezenkívül Beylin hozzátette, hogy azt is nehéz lesz ellenőrizni, hogy a blokkláncon rögzített adatok eleve igazak-e bekerülésükkor.

Mindez azonban megkérdőjelezi az eredeti elképzelést. Ha nem protokollokkal, hanem az emberekkel van a probléma, hogyan segít egy újabb protokoll?

Tegan Kline, aki a Graph üzletfejlesztési vezetője, elmondta a Decrypt-nek: “Ha visszatérünk a forrásokra való hivatkozásra és a blokklánc-technológia segítségével ellenőrizni tudjuk, hogy honnan származnak ezek az információk, vissza tudjuk állítani az információba vetett hitet az internet korában.”

Kapcsolódó: