Alternatív közösségi médiaplatformok, amikkel pénzt tudsz keresni

Az internet mindennap több száz új lehetőséget kínál arra, hogy pénzt keressünk. A nagyon sok átverős csalóoldal és pénzkicsaló weboldal mellett néha valóban rá lehet akadni legális vállalkozásokra is, akik tényleg valós online pénzkereseti lehetőséget kínálnak. Az elmúlt években a mainstream közösségi media iparág több szempontból is a figyelem középpontjába került. Elkezdték követni a felhasználóikat, eladták a begyűjtött adatokat harmadik feleknek, és megkérdőjelezhető tartalomcenzúra gyakorlatokat vezettek be. Lassan mindenki rájött, hogy a konvencionális közösségi médiaplatformok nem mindig a felhasználóik érdekeiben cselekednek.

Ennek fényében több decentralizált közösségi médiaplatform is létrejött az elmúlt években. Ezek a közösségi média oldalak egy alternatívát kínálnak a centralizált oldalakhoz képest. Nagyobb transzparenciát, jobb titoktartást, cenzúra ellenességét ígérnek, és hogy a felhasználó kezébe adják vissza az irányítást.

A blokklánc szempont

Ezek a decentralizált közösségi média hálózatok megjutalmazzák a felhasználóikat az idejükért és a figyelmükért, amit a platformon töltenek. Ezeket a jutalmakat sokszor tokenek formájában kapják meg a felhasználók, és ezek gazdasági értékkel is bírnak.

Ezeket a tokeneket a blokkláncon hozzák létre és tartják karban, és gyakran csak a platform ökoszisztémán belül működnek, hasonlóan az e-cashekhez, amit az utazási oldalak kínálnak. Ezek a tokenek valós értéket hordoznak, amivel különféle kedvezményekhez, ajánlatokhoz, prémium hozzáférésekhez lehet hozzájutni.

Mik tehát ezek a decentralizált médiaplatformok?

1. Steemit

Az egyik legrégebbi és legnépszerűbb alternatívája a mainstream közösségi médiaplatformoknak 2016-ban jelent meg. A Steemit a saját Steem blokkláncára épült, és STEEM tokeneket bocsát ki. Jelenleg a platformnak Reddit jellegű kinézete van a tartalom szempontjából. Ezek többsége hosszabb formátumú text alapú poszt, ritkábban multimédia tartalommal.

Érdekessége, hogy a platform közössége határozza meg a publikált tartalom értékét. A tagok egy szavazási rendszeren keresztül értékelhetik a tartalmakat, és a szerzők ez alapján kapják a STEEM tokeneket. A tartalom megjelentetésén kívül a szavazást és az interakciókat is díjazza a platform STEEM tokenekkel (itt egy részletes leírás arról, hogyan is működik).

A platform regisztrációjához csak egy telefonszám és email cím szükséges. Miután a verifikációs email megérkezett, még egy hét várakozási idő van, mielőtt a profil aktívvá válik.

2. Murmur

A Murmur egy mikroblog platform, ami az EOS blokkláncra épült, aminek a működése a Twitterhez hasonlít. Itt egy tweetet ‘murmurnak’ hívnak, és 256 karakterben van korlátozva a mérete. A felhasználók EOS alapú MUR tokeneket kapnak az aktivitásért és a posztokért, és hetente fizetik ki ezt.

A regisztrációhoz rendelkezni kell egy EOS tárcával az applikációhoz való hozzáféréshez. Ha nem rendelkezel vele, a Murmur létrehoz neked egy ingyenes EOS tárcát, de ez hosszabb időbe is telhet az EOS CPU torlódási problémái miatt.

3. Karma

A Karma messziről az Instagramra épül, és a következő szlogennel pozicionálja magát: csinálj jót, ossz meg pozitív és eredeti tartalmat. Olyan tartalmat vár el, amely a jót és a jóérzést közvetíti a ‘mérgező környezettel’ szemben. A posztok népszerűsége alapján a platform KARMA tokeneket osztogat napi szinten, amit szintén EOS blokkláncon bányásznak ki.

4. DTube

A DTube egy decentralizált alternatívája a YouTube-nek. A YouTube-bal ellentétben itt mindenfajta cenzúra és szabályok monetizálása tiltva van. A DTube is a Steem blokkláncra épül, és egy egyedi fájltároló protokollt, az IPFS-t használja a videók tárolására és streamelésére. DTube platformhoz a Steem profillal lehet hozzáférni, vagy ha egy külön DTube profilt hozunk létre magunknak. A videókat feltöltő felhasználók DTC vagy Steem tokeneket gyűjthetnek a nézettségi számaik alapján.

A négy felsorolt platformon kívül még további nagyon érdekes megoldásokat is felkutathatunk a neten mint amilyen a Sapien, Indorse és Trybe. Ezek mind blokkláncra épülő közösségi médiaplatformok, amelyek sok funkciót ki tudnak elégíteni.

Oké, regisztráltam a profilomat a médiaplatformok oldalán , de hogyan lesz ebből pénzem?

Ha regisztráltál egy platformon, a következő lépés, hogy kezdj el tartalmakat posztolni. De mielőtt belevágsz valamibe, nézz körbe, hogy az a közösségi média oldal milyen érdeklődőket vonz, és milyen kapcsolatot tudsz majd kiépíteni a fogyasztóiddal. Az egyedi és érdekes tartalmak bevonzzák a követőket, és egyre nagyobb közösséget tudsz kiépíteni magad körül.

Fontos, hogy olyan platformon kezdj el dolgozni, ami számodra is fontos és leköt. Például a DTube oldalt érdemes azoknak választani, akik már otthonosan mozognak a videótartalom gyártásában, és ismerik a YouTube működési modelljét.

Habár a régebbi platformokon mint a Steemit, ma már egy kezdő felhasználónak nehezebb pénzt keresni, mert rengeteg tartalom van már ott, és nehéz kitűnni a veteránok között. Ők állításaik alapján már több ezer dollárt kerestek a platformon. De az újabb applikációk mint a Murmur és a DTube jó pénzkereseti lehetőséget kínálnak, mivel relatíve friss oldalak, és könnyen vezető pozíciót lehet szerezni a különféle nézettségei rangsorokban.

Nagyszerű, már van néhány tokenem, de hogyan tovább?

Ezeket a tokeneket, amiket megszereztél ezeken a platformokon, a decentralizált tőzsdéken (DEX) keresztül likvid kriptovalutákra (ethere, EOS stb.) tudod váltani majd fiat valutákra, stabilcoinokra. De vannak olyan peer-to-peer kereskedési applikációk is, ahol konvertálhatod vagy kereskedhetsz ezekkel a tokenekkel.

A dolgok mai állása szerint az átállás a tradicionális közösségi médiaplatformokról ezekre az alternatív platformokra nem lesz gyors és zökkenőmentes. Azonban a növekvő érdeklődés a decentralizált közösségi médiaplatformok és a tokengazdaság iránt nagyon biztató jövőt jósol a tartalomgyártók számára. A ma regnáló közösségi platformok egyetlen előnye a masszív tömeg. Elég csak pár millió főt átterelni a decentralizált platformokra évente, hogy meginduljon a lavina.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük