Életképes decentralizált tőzsdék kereszt-blokklánc funkciókkal

A kriptopénz kereskedelem hónapról hónapra bonyolultabbá válik. Néhány évvel ezelőtt még elég volt a centralizált kereskedési platformok használata, de mára, a DeFik és NFT platformok korában, ez kezdő szintnek számít. A decentralizált tőzsdék (DEX) életképes alternatívát kínálnak a központosított társaikkal szemben, különösen ha visszanézzük a centralizált tőzsdéket ért hackertámadások és visszaélések végelláthatatlan listáját. A decentralizált tőzsdék egy biztonságosabb módot kínálnak a kereskedésre, a letét a te tárcádban marad, és voltaképp csak rajtad áll vagy bukik, hogy biztonságban tárold az érméidet.

A megnövekedett kereslet hatására megindult a DEX-ek fejlődése is. Az első DEX-ek 2017-2018-ban meglehetősen komplikáltak voltak, gyakori volt a felhasználó kár a tökéletlenségük és zavaros navigációs struktúrájuk miatt. Emellett csak egy adott blokkláncon, elsősorban az Ethereumén engedték a kereskedést. Az Ethereum az elmúlt évek egyeduralkodója volt a DEX piacon köszönhetően a több ezer tokennek, amit kibocsátottak rajta. Sőt, még ma is több token fut rajta, mint bármely más blokklánc platformon, de 2022-re már koránt sem számít egyeduralkodónak. A természetes kriptokereskedői igény, hogy egy DEX támogasson több blockchain platformot, és amennyire lehet olcsón lehessen cserélni a coinokat a különböző blokkláncok között. Ezt hívatottak orvosolni a kereszt-blokklánc DEX-ek.

Hogyan működik a kereszt-blokklánc váltás

Az angolul cross-chain protokolloknak nevezett megoldásokat az úgynevezett atom swap funkció teszi lehetővé, és lényegében egy kriptopénzt egy másikra cserélünk vele akár két különböző blokklánc között, köztes fél használata nélkül. Ez alapvetően az okosszerződés-technológia és a hash idő zárolt szerződés (Hash Time Locked Contract) variációja.

Amikor két fél, akik trustless környezetben szeretnének pénzügyi tranzakciót végrehajtani, érméket vagy tokeneket cserélnek, akkor létrehozásra kerül egy ilyen okosszerződés. Ez az okosszerződés ideiglenes algoritmikus letétkezelőként működik a két fél pénzeszközei számára. Amikor a csere befejezéséhez pénzeszközöket utalnak, mindkét félnek meg kell erősítenie a pénzeszközök beérkezését egy korlátozott időintervallumon belül. Ha az egyik fél ezt elmulasztja, a swap törlésre kerül. Ha mindkét fél megerősíti a tranzakciót, megtörténik a csere. Ez teljesen kiküszöböli a tokenek blokkláncokon keresztüli cseréjének partnerkockázatát.

Miért előnyös ez a kriptósok számára? Mint ismert, a kriptokereskedés és láncok között váltás körülményes és drága tud lenni. A szektor Azok, akik decentralizált módon szeretnének kereskedni, olyan helyzetben találhatják magukat, hogy több fiókot kell létrehozniuk különböző tőzsdéken, és egy helyett 2-3 kereskedést kell végrehajtaniuk, mert nem tudnak közvetlenül két kriptovaluta között kereskedni. A DEX-ek kereszt-blokklánc funkciója megoldja ezt a problémát. Tehát, mely DEX-ek is támogatják ezt a technológiát?

A legfejlettebb DEX-ek

Több kriptostartup cég fejleszt blokklánc-közi swap technológiát. A Bitcoin ökoszisztémában a Lightning Labs, a Bitcoin Lightning hálózat mögött álló fejlesztők jöttek ki a saját swap megoldásukkal, amit néhány másik BTC orientált fejlesztőcég is átvett.

Egy másik ismert szerepló a Komodo Platform, ami az atomcserék úttörője, két swap protokolljuk is van, az Atomex és az AtomicDex, ahol BTC, ETH, ERC20 és KMD láncok között lehet váltani. Egy évvel azután, hogy Tier Nolan 2014-ben felvetette az atomic swap algoritmust, a vezető fejlesztőjük lehetővé tette, hogy ténylegesen kriptovalutákat cseréljenek egymás között. Ők voltak az elsők például, akik a DOGE és az Ethereum blokkláncok intéztek swapot.

A Liquality szintén egy kézenfekvő megoldás, ami BTC, Rootstock BTC, ETH, NEAR és MATIC blokkláncok közötti átjárást teszi elérhetővé nem-letétkezelő módon.

VDEX mögött a Volentix fejlesztőcég áll, ami Inter-Blockchain Communication (IBC) bizonylatokat használ a cserék hitelesítésére, és fő célja a más blokkláncokkal való interakció egyszerűsítése. Azok a láncok, amelyek nem tudják feldolgozni az IBC-proofokat, orákulum és escrow-kra megoldásokat építhetnek be. Az EOS blokkláncú okosszerződéssel több aláírásos, az eszközt letétben zároló tárca használható a tranzakció aláírására az indító láncon. Így a tőzsde képes bármilyen kriptovalutát kezelni, és támogatja a közöttük történő atomcserét.

Az Orion Protocol peer-to-peer swap funkciója szintén használható megoldás, sőt náluk a cross-chain repertoárban a hagyományosnak számító Ethereum tokenek mellett Binance Smart Chain, Chainlink és Fantom blokkláncokat is támogatja.

Milyen hatással lesznek az atomcserés DEX-ek a kriptokereskedési erőviszonyokra?

A kriptovaluta szektor egy innovatív rohamtempóban fejlődő iparág. Szinte bármely ismert tokennel lehet már saját blokkláncon, saját platformokon, saját szabályokkal – vagy szabályok nélkül – kereskedni. Az iparágban nincsenek bevált praktikák, se szabvány a blokkláncok közötti kommunikációra, se egyetemes regulátor, aki megszabja miként fejlődjenek a DEX-ek. Rengeteg zseniális fejlesztő és tudományos affinitással megáldott személyt vonz, akik folyamatosan tolják ki az új ötleteket és módszereket.

A kereszt-blokklánc mechanizmus még nem teljesen kiforrott technológia. A jövőben lehetséges, hogy minden egyes kripto <-> kripto ügylet a két végtulajdonos között fog lezajlani és nem centralizált szereplők platformján keresztül. A kereszt-blokklánc pedig kulcsfontosságú lesz az ilyen interakciók megvalósításában, mert a trend továbbra is az, hogy egyre több blokkláncplatform jelenik meg a piacon, és nem csak startup és szerény kezdemények, hanem komoly nagyállalatok blokkláncai és akár CBDC-ket hosztoló állami blokklánc platoformok is, tehát az igány a láncok közötti átjárásra szintén növekedni fog.