A submarine swapok segítségével új lendületet kaphat a Bitcoin

Ahogy a Bitcoin hálózat skálázódik, úgy kerülnek előtérbe új felhasználói és fejlesztői problémák. Az egyik ilyen a Bitcoin bázishálózata és a második réteg (Lightning hálózat) közötti átjárás. A lightning és az alaplánc közötti fő probléma a pénzeszközök be- és kijuttatása a két környezet között anélkül, hogy csatornákat kellene nyitni és zárni.

A submarine swap egy a pénzeszközök blokkláncok és rétegek közötti transzferját elősegítő fejlesztés, amit a Lightning Labs technológiai vezetője Olaoluwa Osuntokun és Alex Bosworth terjesztett elő annak érdekében, hogy könnyebbé tegyék a BTC blokkláncról a pénzeszközök lightning hálózati (LN) csatornákra történő ki/beutalását. Ígérete, hogy leegyszerűsítik a felhasználók számára a csatornák nyitását (mikor BTC-t helyezel el az LN hálózaton) és zárását (mikor kiutalod a bitcoinod egy hagyományos tárcacímre), ami jelenleg még többlépcsős bonyolult feladat az LN-t támogató bitcoin tárcáknál.

A submarine swapnak számos meghatározó következménye és felhasználási esete lesz, ugyanis mialatt a jelenleg elterjedt atomcserés megoldástól eltérően, nem kell mindkét félnek lightningot támogató tárcával rendelkeznie, elég lesz ha csak a fogadó vagy a küldő rendelkezik egy LN tárcával.

Mit takar a submarine swap?

A submarine lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy a blokkláncon lévő pénzeszközöket láncon kívüli pénzeszközökre váltsák át vagy fordítva. A Bitcoin-okosszerződések egy speciális típusán alapulnak, amelyet Hash Time-Locked Contracts-nak, röviden HTLC-knek neveznek. A HTLC-k mind on-chain (blokklánci), mind off-chain (blokkláncon kívüli) tranzakciókat jelenthetnek.

A HTLC-ket blokklánci utalások végrehajtására is lehet használni, és voltaképpen ez adja a motorját a lightning hálózati utalásoknak. A HTLC-ket egy blokkláncról küldő és egy off-chain fogadó fél között is lehet használni, vagy fordítva, a submarine definíció ezeket az utalásokat jelöli.

A submarine swap okosszerződést swapszolgáltatónak nevezik. Ezt egy harmadik fél által nyújtott szolgáltatásként is lehet használni, de tulajdonképpen csak egy blokkláncon futó okosszerződést jelent.

A submarine-okat lehet használni, mint

  • Bizalmat nem igénylő (trustless) utalás a swapszolgáltatóknak egy hálózaton, hogy az egy utalást hajtson végre egy másikon;
  • Bizalmat nem igénylő utalás egy swapszolgáltatónak az egyik hálózaton, hogy az érméket kapjon érte egy másik hálózaton;
  • Bizalmat nem igénylő utalás a swapszolgáltatónak, hogy az egyensúlyba hozza a lighting csatornákat.

Miért van szükség a submarine swapokra?

A legfontosabb előnye, hogy megoldja a lightning hálózat és a Bitcoin blokklánca közötti közvetlen kompatibilitás problémáját. Nem lehet akárkinek lightning-alapú tranzakciót küldeni, ha a fogadó fél nem használ lightningot támogató tárcát, és ez igaz oda-vissza. Ez a rétegi szeparáció egy tranzakciós akadály a Bitcoin blokklánc és a blokkláncon kívüli LN között.

A jelenlegi LN implementáció további korlátja, hogy egy LN-csatorna létrehozása egy on-chain tranzakciót (ami egyben bányászdíj megfizetését is jelenti) igényli egy előre meghatározott mennyiségű BTC-vel, amit egy lightning csatornában kell elhelyezni.

Ha elfogy a csatornában elhelyezett BTC mennyisége, akkor nincs rá módszer a csatorna újratöltésére és egy másik csatornát kell nyitni a további használathoz. Habár egy LN-csatornán belül lényegében korlátlan számú tranzakciót lehet végrehajtani, de a csatornák nyitása és töltése mégiscsak limitája a hálózat áteresztőképességet.

A csatornák nyitása, újranyitása bányászdíjba kerül, továbbá a bonyolultságuk miatt kényelmetlen, nem említve azt az aggályt, hogy nem túl hatékony a csatornák ismételt nyitása.

Hogyan orvosolják a problémákat a submarine swapok?

A submarine swapok lehetővé teszik az LN-csatornák feltöltését a Bitcoin blokkláncáról egy on-chain utalással az off-chain LN-csatornára. Funkciójában hasonlít az atomcserés utalásokra (atomic swap).

Mindkettő egy bizalmat nem igénylő közvetítőt használ az érmék blokkláncok közötti vagy láncon belüli (az az a BTC on-chainből az off-chain LN-csatornába) transzferhez. Hash-időben zárolt szerződés (HTLC, lásd fentebb) használatával a submarine swapok biztosítják, hogy a fogadó az utalást kriptográfiai bizonyítékkal igazolja egy adott határidő előtt arról, hogy az utalás ténylegesen átért. Ellenkező esetben a fogadó elveszíti a tokenek igénylésének lehetőségét és azok visszakerülnek az utalóhoz.

Hogyan működnek a submarine swapok?

A submarine swapok lehetővé teszik a felhasználók és a tárcaszolgáltatók számára, hogy harmadik fél szolgáltatás igénybevétele nélkül küldjenek pénzt a lightning hálózatra a bitcoin blokkláncról vagy az alapláncból a lightningra. Egy Bitcoin-okosszerződés biztosítja és segítségével a felhasználók zökkenőmentesen finanszírozhatják a lightning vagy bitcoin-tárcáikat.

Mi a submarine swapokban rejlő potenciál?

A submarine swapok segítségével egy újabb eszköz kerül a tárcaszolgáltatók és a hozzáértő bitcoin-felhasználók kezébe az érméik bizalmat nem igénylő (trustless) utalására. Hídként fognak szolgálni a láncon belüli tranzakciók és a láncon kívüli LN-csatornák között, amelyek létfontosságúak a BTC blokklánc és más oldalláncok jövőbeli skálázhatósága érdekében és a valóban decentralizált tőzsdék létrejötte szempontjából (az Infura miatt az Ethereum esetén sajnos nehezen beszélhetünk valódi decentralizált tárcákról, tőzsdékről).

Segítségével hosszú távon olcsóbbá válnak a bitcoin tranzakciók, segíti a kriptotőzsdék, kereskedők, webshopok, utalási processzorok, bankok és bankkártya szolgáltatók LN-adaptációját és mindezt úgy, hogy nem sérül a decentralizáció és bizalmat nem igénylő pénzügyi függetlenség alapötlete.

Borítókép: Flickr