A DeFi saját ‘felezésétől’ szenved, értéke 50%-ot csökkent

Február közepén a decentralizált pénzügy szektorának piaci értéke körülbelül 1,2 milliárd dollár volt. Ez a szám most nagyjából 500 millió dollárra apadt.

A decentralizált pénzügy (DeFi) az utóbbi hónapokban rendkívül felbolydult. A területet az Ethereum (ETH) uralja, mely továbbra is nagyon népszerű. A közelmúltbeli krach azonban bebizonyította, hogy a szektor komoly bizalmi válságban szenved, sok felhasználó exitelt a szektorból pontosan emiatt.

Kiáramlás

Annak ellenére, hogy a hónapot körülbelül 900 millió dollárral kezdte, vagyis ekkora értéke került mentésre az okosszerződéseiben, most 500 millió dollár körül jár. Ez drasztikus csökkenés a mindenkori csúcshoz képest, ami mintegy 1,2 milliárd dollár volt.

A DeFi, amely elsősorban Ethereum (ETH) blokkláncára épül, az elmúlt hetekben több problémával találta szembe magát. Például az egyik dApp-ot szabályosan kifosztották és kb. 1.193 ETH-t loptak el tárcáiból. A globális kriptopiaci folyamatok sem segítettek a helyzeten: mivel a befektetőknek gyorsan likviditásra volt szükségük, ezért inkább zárják okosszerződéseken tartott eszközeiket és fiatra váltanak vissza. Ezt látva néhány kritikus, mint például a Litecoin alapítója, inkább érzi Charlie Lee „decentralizált színháznak” az elosztott pénzügyi szektort.

A tőkekiáramlást nagyon jól szemlélteti a kereskedési aktivitás az elmúlt hónapokból, amely többszörösére emelkedett éves viszonylatban.

defi

Ez lehet a szektor eddigi legnagyobb próbája. Egyesek szerint azonban még túl korai lenne ítélkezni a még mindig fiatal szektor felett. Az elkövetkező hónapok mindazonáltal meghatározó időszak lesz a DeFi-ökoszisztéma számára.

Megmenthető a terület?

A decentralizált pénzügy álmainak megvalósítását várhatóan fel kell függeszteni, amíg a globális piaci válság véget nem ér. Őszintén szólva, a befektetők nem szívesen vállalnak kockázatot a DeFi-vel, úgy hogy még a biztonságos pénzügyi eszközök is küzdenek ebben a nehéz időszakban. Mivel a koronavírus várhatóan hetekig-hónapokig elhúzódik még, a DeFi egy prolongált télre számíthat. Jöhet újra a 2018-ból már jól ismert buidl szezon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük