Dél-Koreában a kriptováltók 75%-a bezár, egyes altcoinok veszélybe kerülhetnek

A dél-koreai kriptovaluta szolgáltatók többsége bezár, mivel mindössze 10 napjuk maradt arra, hogy regisztrálják magukat a hatóságoknál. Egy neves egyetem professzora szerint a váltók tömeges bezárása komoly hatással lehet bizonyos altcoinokra.

A Dél-Koreában működő kriptovaluta szolgáltatók 75%-a hamarosan bezár, mivel nem tudtak szeptember 24-ig megfelelni az ázsiai ország szigorú regisztrációs szabályainak. Ez viszont drámai hatással lehet a befektetésekre.

A külföldi és helyi kriptotőzsdéknek a hatóságoknál legális kereskedési platformként való regisztrációjára vonatkozó szeptember 24-i határidőhöz közeledve a becslések szerint 60 helyi szolgáltatóból közel 40-et készülnek bezárni – jelentette a Financial Times iparági bennfentesekre és szabályozókra hivatkozva.

A jelentés szerint a dél-koreai kriptopénz kereskedők a határidő közeledtével 2,6 milliárd dolláros veszteséggel néznek szembe.

Azon cégeknek, amelyek nem tudnak megfelelni a követelményeknek és működésüket beszüntetik, a hatóságok azt tanácsolták, hogy intézkedjenek a felhasználókat ért károk minimalizálása érdekében. Ez azt jelenti, hogy szeptember 17-ig előzetes értesítést adnak ki az üzleti tevékenységük megszüntetéséről, legalább 30 napig elérhetővé teszik a pénzeszközök lehívását és a vonatkozó szabályoknak megfelelően megsemmisítik a felhasználók személyes adatait.

Ahhoz, hogy a hatóságoknál regisztrálhassanak, a dél-koreai szolgáltatóknak a helyi bankokkal kell partnerségre lépniük, hogy valódi névre szóló bankszámlát nyissanak az ügyfelek számára, de mint több forrás is rámutatott, a helyi pénzintézetek félnek attól, hogy pénzmosás gyanújába keverednek, ezért sorozatosan elutasították a kriptovállalkozások próbálkozásait.

“Hatalmas befektetői veszteségek várhatók a kereskedés felfüggesztésével és a vagyon befagyasztásával számos kisebb tőzsdén, mivel az ügyfelek védelme valószínűleg nem lesz prioritás a közelgő bezárás előtt álló tőzsdék számára” – mondta Cho Yeon-haeng, a Korea Finance Consumer Federation elnöke a Financial Timesnak.

42 altcoin kerülhet veszélybe

Kim Hyoung-joong, a Koreai Egyetem kriptopénz-kutató központjának vezetője szerint a kisebb tőzsdék bezárása nagyjából 42 altcoinra lehet negatív hatással, amelyekkel a helyi tőzsdéken kereskedtek, koreai wonban ellenében.

“A határidő közeledtével egy banki rohamhoz hasonló helyzet várható, mivel a befektetők nem tudják majd lehívni a kisebb tőzsdéken jegyzett altcoinokban tartott pénzüket” – mondta Lee Chul-yi, a Foblgate kriptotőzsde vezetője.

“Kíváncsi vagyok, hogy a szabályozók képesek lesznek-e kezelni a mellékhatásokat” – tette hozzá.

Az amerikai dollár és az euró után a koreai won a harmadik leggyakoribb kriptokereskedésre használt valuta, írta egy jelentés, amely emlékeztetett arra is, hogy a szabályozás olyan külföldi tőzsdéket is érinteni fog, amelyek koreai kereskedők számára kínáltak különféle kriptoszolgáltatásokat.