Dél-Koreában megszületett a kriptovalutákra vonatkozó jogszabály

Drámai fordulat történt. A dél-koreai parlament Nemzetgyűlése néhány órával ezelőtt elfogadta az ország első kriptovaluta jogszabályát.

A módosított Különleges Pénzügyi Tranzakciókról szóló Információs Törvény, amelyet a Nemzetgyűlés pénzügyi bizottsága hagyott jóvá még tavaly novemberben, hatékony keretet fog nyújtani az ország kriptovaluta iparának.

A dél-koreai kriptovaluta ipar pozitívan reagált a hírre. Simon Kim, a szöuli Hashed vezérigazgatója azt nyilatkozta:

Dél-Koreában a kriptovaluták szabályozása tekintetében eddig nagy volt a bizonytalanság. Az új törvényben azonban a kriptovalutát az intézmények hivatalos eszköznek minősítették, így végre a virtuális eszközkezelők megfelelő törvények szerint működhetnek. Úgy gondolom, hogy ez egy erős, pozitív jelzés Dél-Korea részéről, amely bebizonyította azt, hogy tökéletes hely a blokklánc és a kriptovaluták számára globális szinten. ”

Eközben Janet Cho informatikai újságíró azt mondta: „A blokkláncban résztvevő nagy dél-koreai társaságok támogatják ezt a módosítást és most megkapták azt, amit akartak. A labda most az ő térfelükön van.”

Mira Kim blokklánc tanácsadó a következőképpen reagált a hírre:

Ez nagyszerű hír. Oké, senki sem örül majd az adóknak és a rendeleteknek, de a legitimitás hiánya hátráltatta a befektetőket és a nagyvállalatokat. Egy év alatt ez mind eltűnik. Most tisztességes harcról van szó a hagyományos pénzügyi ipar ellen. Hajrá!”

A törvényjavaslat alapja

A törvényjavaslat kriptospecifikus részei nagyrészt a G7, FATF irányelvein alapulnak, amelyek szerint a kormányoknak ellenőrizniük kell a virtuális eszköz szolgáltatókat, konkrétan a kriptotőzsdéket és a brókereket. Egyes hírportálok szerint a ház egyértelműen a törvényjavaslat mellett szavazott, 182 igennel, nulla nemmel, tartózkodás nélkül.

A 2021 márciusában hatályba lépő törvény kiterjed a kriptovaluta adóztatási rendszerre és a kriptovalutákkal foglalkozó bankokra is. Ezzel pedig valószínűleg véget ér az anonim kereskedés az országban.

A törvényjavaslat értelmében a pénzügyi hírszerzési egységet (FIU) nevezik ki szabályozó testületnek. Hashed Kim hozzátette, hogy a törvényjavaslat valószínűleg megváltoztatja a bankok magatartását a tőzsdékkel szemben. Azt állította, hogy a bankok gyakran megtagadták a tőzsdékkel kapcsolatos együttműködést mindenféle jogi indok nélkül.

Hozzátette: „Ez a törvény a kriptovalutát egyértelműen virtuális eszközként határozza meg, a kriptovaluta tőzsdéket pedig virtuális eszköz üzemeltetőként. Útmutatást ad a kriptotőzsdéknek a számlakibocsátási feltételek felülvizsgálatával. A kis- és középvállalatok, valamint a külföldi tőzsdék dél-koreai fiókjai összekapcsolhatják a számlákat a dél-koreai bankokkal.” 

A Hashed vezérigazgatója kijelentette, “úgy gondolom, hogy a törvény ipari támogatásként értelmezhető, mivel lehetővé teszi a virtuális eszköz üzemeltetők számára, hogy a legtöbbet hozhassák ki a rendeletekből, ahelyett, hogy bezárnák őket.”