Dél-Korea érvényteleníti a Terra körözött alapítójának útlevelét

A dél-koreai hatóságok csütörtökön megkezdték a Terraform Labs alapítójának, Do Kwonnak az útlevelének érvénytelenítését.

A dél-koreai külügyminisztérium felszólította Kwont, hogy október 19-ig adja vissza az útlevelét, különben az okmányt érvénytelenítik.

A hatóságok azután kezdtek el a Terra alapítója után nyomozni, hogy Do Kwon cégének algoritmikus stabilcoinja, a TerraUSD, valamint a hozzá kötött LUNA elvesztette a dollárhoz való kötöttségét. A két kriptovaluta árfolyama ezután hatalmasat zuhant, és ma már gyakorlatilag egyik érme sem ér semmit. Az összeomlás során egyébként közel 60 milliárd dollár tűnt el a kriptopiacról.

Dél-Korea a múlt hónapban körözést adott ki Kwon ellen, és azt állította, hogy szökésben van. Ahogy arról beszámoltunk, az Interpol, azaz a nemzetközi rendőrség is körözi a Terra alapítóját, sőt, Kwon már a szervezet vörös listáján is szerepel, ahová a legveszélyesebb bűnözők kerülnek fel. Kwon azonban kitart amellett, hogy nem menekül, ennek ellenére a tartózkodási helye továbbra is ismeretlen.

Közel 40 millió dollár értékű digitális vagyont zárolt a szöuli ügyészség

A szöuli ügyészség a tőkepiaci törvények megsértésével és csalással vádolja az alapítót és öt társát. Csütörtökön a hatóságok megerősítették a CNBC-nek, hogy letartóztatták az egyik körözött személyt. A dél-koreai ügyészek emellett a KuCoin és az OKX kriptotőzsdékhez is kérelmet nyújtottak be, hogy fagyasszanak be több mint 60 millió dollárnyi, Kwonhoz köthető bitcoint.

Szerdán egyébként a helyi média arról számolt be, hogy az ügyészek további 56,2 milliárd dél-koreai won, azaz 39,9 millió dollár értékű, Kwonhoz tartozó digitális vagyont zároltak. A Terra alapítója azonban a Twitteren cáfolta ezeket az állításokat, és arról írt, hogy egyik számláját sem fagyasztották be. A szöuli ügyészség nem kommentálta a zárolt vagyonról szóló jelentést.