Már az Interpol is körözi a Terra alapítóját

A dél-koreai bíróság elfogatóparancsot adott ki Do Kwon, a TerraForm Labs alapítója, valamint a projektben érintett további öt személy ellen a tőkepiaci törvény (Capital Market Act) megsértése miatt.

Az ügyészek az Interpollal működnek együtt, mely egy „Red Notice” vörös jelzést is kiadott a férfi ellen, amivel egyébként a nemzetközi rendőri szervezet általában a különösen veszélyes bűnözőket jelöli. A lépés a hatóságok legutóbbi vizsgálata után történt, amelynek célja annak a vádnak a felülbírálata, miszerint a Terra működésének alapját adó tokenek értékpapíroknak minősülnek. A projekt összeomlása után Do Kwon egyébként kapott hideget-meleget, többek között az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) is bevetette magát, és pénzmosás elkövetésével vádolta meg a Terra fejét. A férfi augusztus közepén egy vele készült interjúban vallott színt, miszerint ő egyes egyedül felelős a népszerű kriptoprojekt bukásáért.

A dél-koreai ügyészség pénzügyi bűncselekményekkel foglalkozó nyomozócsoportja a Terra összeomlása miatt most csalással és piaci manipulációval vádolja a férfit. Többek között a tőkepiaci törvény megsértése is porondra került, amiért hétfőn a pénzügyi szabályozó hatóságokkal tárgyaltak, hogy megállapítsák, a tokenek értékpapírnak minősülnek-e. A hatóságok amellett, hogy a férfi kiadatását kérik, útlevele érvénytelenítését is kezdeményezni fogják. A hírek szerint a letartóztatási parancs egy évig érvényes, így a nyomozók valószínűleg a lehető legkomolyabb intézkedéseket fogják bevetni Do Kwon ellen, hogy vádjaikat megerősítsék.

A piac is megérezte az elfogatóparancs szelét

A Terra (LUNA) árfolyama több mint 40%-ot zuhant, miután az ügyészek elfogatóparancsot adtak ki a Terra alapítója ellen. A Terra Classic (LUNC) sem úszta meg szárazon, mely szintén 20%-os értékcsökkenést tudhat maga mögött – még annak ellenére is, hogy többen ismételten a projekt támogatójaként szólaltak fel. Annyit azonban hozzá kell tennünk, hogy a kriptovaluta közösség valószínűleg még mindig nem tud teljesen pozitívan állni a Terrához, a legutóbbi hír pedig csak még egy lapáttal rátett a feszélyezett hangulatra.