Dél-Koreában már a kriptobányászat is adóköteles lesz jövő évtől

A mai nap adózási szempontból semmiképpen nem hoz jó híreket a kriptovilág számára. Ugyanis azután, hogy Törökországban minden, 360 ezer forintnak megfelelő líra feletti tranzakciót kötelező bejelenteni, most Dél-Koreából jött hasonló hír. Az év elején írtunk róla, hogy az országban a kormány szigorúbb szabályozásokat vezetett be és kötelezte a kriptovállalkozásokat a regisztrációra is. Most pedig a dél-koreai pénzügyminisztérium bejelentette, hogy rövidesen mindenkire bányászati adót fog bevezetni egy bizonyos limit felett. Ez azt jelenti, hogy 2220 amerikai dollár, azaz nagyjából 666 ezer forint érték feletti éves tokenmennyiség esetén 20%-os adót kell befizetni a költségvetésbe.

20%-os adót kell fizetni a kriptobányászat bevétele után

Azt azonban már előre tisztázta a szabályozó hatóság, hogy a kriptobányászok levonhatják az adó alapjából az elektromos áramra költött költségeket, hiszen azok létfontosságú költségeknek számítanak. Ráadásul transzparenssé kell tenni a bányászatot azzal, hogy egy meghatározott helyen kell elhelyezni a bányászgépeket. Plusz pontosan nyomon kell követni az áramfogyasztást is. A szabály szerint mostantól minden májusban a kriptobányászoknak be kell vallaniuk, hogy mennyi won értékben bányásztak digitális valutákat az előző évben. Ezután szépen levonják az engedélyezett költségeket, tehát például az áramdíjat, majd be kell fizetnük az adójukat.

Az új szabályozás jövő év januárjában lép életbe. Ez újabb csapás a dél-koreai kriptovaluta piac számára, hiszen 2022-től már biztosan adóztatják a kriptovaluták kereskedelmét. Mostantól pedig már a bányászat is ugyanúgy 20%-os adónak lesz kitéve. És ugye egy szabályozásra nem lehet már csak olyan könnyen rálegyinteni, ha az adott országban élünk és próbálunk boldogulni. Ugyanis ha nem valljuk majd be a kereskedelmi vagy bányászati tevékenységünket, akkor adóelkerülést hajtunk végre, ami pedig bűncselekménynek számít. Nem meglepő módon, túlságosan jó fogadtatása nem volt bizonyos társadalmi csoportokban a döntésnek. Ezért fel is tűntek már olyan politikai pártok, akik azzal kampányolnak az elnökválasztások előtt, hogy ha ők kerülnének hatalomra, akkor eltörölnék a kriptovalutákra vonatkozó adókat.