Deutsche Bank jelentés szerint 2030-ra a bitcoin és társai felváltják a készpénzt

2030-ra annyira megnövekszik az alternatív digitális valuták iránti kereslet, hogy azok felváltják a készpénzt – áll a Deutsche Bank legfrissebb jelentésében.

Az “Imagine 2030” dokumentumban Jim Reid a Deutsche Bank stratégája a létező fiatpénz rendszer kihívásaira figyelmeztet, különösképp a kriptovaluták megjelenésére. Reid szerint növekszik az emberek igénye a dematerializált fizetőeszközök és az anonimitás iránti igény, ami egyre több személyt sarkallhat kriptovaluták használatára.

Mainstream adoptáció 2030-ra

Mainstream adoptáció érdekében a digitális valutáknak három fő akadályt kell legyőzniük. Az egyik a kormányok és szabályozók körében elvárt legitimáció, amely elsősorban árstabilitással lesz elérhető. Amennyiben csökken az árak volatilitása, akkor az segíteni fogja a globális elterjedést. Reid szerint kulcsfontosságúak lesznek a mobilos alkalmazásokkal és a kártyaszolgáltatókkal kötött partnerségek, melyek teret fognak adni a következő adoptációs hullámnak.

Ugyanakkor Reid arra is rámutat, hogy a mainstream elfogadottsággal egyetemben új kihívásokkal is szembe kell nézniük a kriptovalutáknak. Az egyik ilyen digitális valutarendszert fenyegető veszély az elektromos áram konstans biztosítása, a számítógépes támadások és digitális háborúk veszélye. “Várhatóan elmosódik a kriptovaluták, pénzügyi intézmények, valamint az állami és a magánszektor közötti éles választóvonalak” – írja Reid.

Nemzeti kriptovalutáé a jövő?

Reid értekezésében nem vizsgálta külön a CBDC-ket, azaz a nemzeti kriptovalutákat, de sokak szerint ez fogja jelenteni a mainstream adoptációhoz vezető utat. Ám nem mindenki ért egyet az állítással. Ékes friss példa erre a Bank of Japan elnökének, Haruhiko Kurodának a kijelentése, miszerint az országban nincs igény egy központi banki digitális valuta kibocsátásra. Kuroda szerint tény, hogy az országban megnövekedett a készpénzigény, de azt inkább a meglévő banki, jogi és műszaki keretek között próbálják orvosolni.

Akár lesz nemzeti kriptovaluta, akár nem, az messze van a Bitcoin kínálta előnyöktől. A nemzeti kriptovaluták továbbra is ki lesznek téve az adott ország monetáris politikájának. A Bitcoin ellenben nincs egyetlen országhoz se rögzítve, nincs mögötte egyetlen ország nemzeti összterméke sem. Apolitikus és decentralizált tulajdonságai révén pedig egyetlen ország sem teheti rá a mancsát vagy sajátíthatja azt ki.

Kapcsolódó hírek: Razziáztak a Deutsche Banknál a Danske Bank pénzmosási botránya miatt