Dogecoint vett a filmgyártásra szánt pénzből a Netflix rendezője, 27 millió dollárt keresett

A Netflix állítólag 55 millió dollárt fektetett egy olyan projektbe, amely talán soha nem látja meg a napvilágot. A filmre szánt 11 millió dollárt részvényekbe és kriptóba fektetette a filmkészítő, aki most vitában áll a streaming óriással.

A Netflix jelenleg egy “bizalmas bírósági” eljárásban vesz részt, amelyet Carl Erik Rinsch filmes kezdeményezett, azt állítva, hogy a vállalat megszegte a szerződést és legalább 14 millió dollár kártérítéssel tartozik neki. A Netflix tagadta ezeket a vádakat.

Eltőzsdézte a sorozatra szánt pénzt

Az egész akkor kezdődött, amikor a Netflix eredeti tartalmakért felelős alelnöke úgy döntött, hogy megnyeri annak a Rinsch által javasolt sorozatnak az elkészítését, amire az Amazon is pályázott.

A “Conquest” nevű, mesterséges embereken alapuló sci-fi sorozat hatalmas pénz-, idő- és energiaveszteséget okozott a Netflixnek. A mai napig egyetlen epizód sem készült el.

A jelentés szerint a Netflix már 44 millió dollárt fizetett Rinschnek, aki ezt követően 2020 márciusában további támogatást kért a cégtől. Bár a Netflix először vonakodott, végül beleegyeztek, miután a filmkészítő azt állította, hogy további pénzinjekció nélkül az egész projekt összeomolhat.

Ahelyett azonban, hogy a pénzt a gyártásba fektette volna, Rinsch a Netflix által átutalt 11 millió dollárból 10,5 millió dollárt átutalt a brókerszámlájára és fogadásokat kötött a tőzsdén. Mindez a válási ügye során bemutatott banki kivonatainak a másolatai alapján derült ki.

Rinsch nem csak átutalta a pénzt, hanem gyorsan el is vesztette, mivel pár hét leforgása alatt 5,9 millió dollárt vesztett a tőzsdén.

Leállították a projektet, Dogecoint vett a visszafizetés helyett

2021 márciusában, a Netflix vezetőségének átalakítása után a streaming platform tájékoztatta a filmkészítőt a “Hódítás” nevű sorozat finanszírozásának leállításáról. Azt is közölték vele, hogy a projektet máshol megvalósíthatja, de vissza kell térítenie a vállalat befektetését.

Érdekes módon Rinsch a megmaradt 11 millió dollárt a visszafizetés helyett kriptovalutába fektette. Több mint 4 millió dollárért vásárolt Dogecoin-t. A befektetés, az előző ügyletek szerencsétlensége ellenére hatalmas összeget hozott. 2021 májusára a Dogecoin befektetése közel 27 millió dollárt eredményezett.

Rinsch ezután öt Rolls-Royce-t, egy Ferrarit, csúcskategóriás bútorokat és designer ruhákat vásárolt. A filmrendező később a válóper során azt állította, hogy ez a vásárlás a sorozat forgatásához kellett és a Netflix által átutalt pénzből történt. A Netflix-szel folytatott bírósági eljárás során azonban megváltoztatta álláspontját és azt állította, hogy a pénz szerződés szerint az övé volt.