A dollárhegemónia végét jósolja Peter Schiff

Notórius antibitcoinista barátunk, az aranymegszállott Peter Schiff egy friss interjúban számos olyan érvet vetett fel a hitelalapú pénzügyi rendszerrel szemben, ami még egy bitcoin maximalista szőrös szívét is megmelengetné. A Schiff ❤️ Bitcoin pólókra még várni kell, de ha így folytatja, hamarosan örökös tagja lehet az egyik shitcoin-imádó klubnak.

Peter Schiff aranyköpések következnek aranystandardról, inflációról, amerikai politikáról, hülyékről és a modern monetáris elméletről.

Az ok, hogy a kormányok nem szeretik az aranyat, valószínűleg ugyanaz az ok, ami miatt a srácok szeretik a gardedámokat a szalagavató bálon. A gardedámok azért vannak ott, hogy a gyerekeket felügyeljék és megakadályozzák őket abban, hogy olyan dolgokat tegyenek, amelyeket nem kéne. És ez az, amit az arany csinál. Olyan ez, mint egy politikai gardedám, mert felügyel rá, hogy tisztességes maradjon. Mivel ha igazi pénzed van és a kormány pénzt akar költeni programokra, akkor ezt a pénzt adókból kell beszereznie. És ez általában sok programot kukába küld, mert a nyilvánosság nem akar érte fizetni.

A Bitcoinra is illik a leírás: kordában tart, nem költhetsz akármire hitelből arra alapozva, hogy a központi bank a végén majd kiment a csávából, mert annyit nyomtat amennyit akar; pénzügyi felelősség mindenek fölött (csak ne lenne ez a sok DeFi projekt, ami azt hiszi, hogy a semmiből értéket kreálhatnak ha elegendő támogatót, közösséget gyűjtenek és egy shittoken mögé 10-20%-os kamatot pakolnak, ami a hype végén a nullához fog tendálni, mert csupán a hitelpénzt imitálja 21. századi körülmények között).

Lássunk egy frappánsat Schifftől a politikusokról, központi banki helikopterpénz programokról, QE-ról:

Az arany útjukat állhatja, mert a semmiből nem tudsz papírt nyomtatni. Az aranyat nem lehet a létezésbe nyomtatni: bányászni kell. Egy aranystandard esetén ahol arany a pénz, a kormányoknak valódi pénzre van szükségük. És mivel nem képes azt előállítani, a pénzt adók formájában kell behajtania és visszajuttatnia a pénzforgásba.

A hatalom mindig is ellene lesz a hiteles pénzeknek, mert azokkal nem tud deficitet felhalmozni és irdatlan adósságokba verni magát. A stabil pénz az erős gazdaság alapja mivel minden egyes centnek, pennynek, aranyrögnek, szatosinak valódi ÉRTÉKE VAN.

Az arany kontra dollár kapcsán megjegyezte, hogy nem az arany értékelődik fel, hanem a dollár értéktelenedik el.

De nem csak a dollár. A világ minden részén a fiat pénzek veszítenek vásárlóerejükből mivel a központi bankok sokkal gyorsabban hozzák létre azokat, mint ahogy a bányászok aranyat hoznak felszínre. Az arany jó értékőrző. Ahogy az ezüst is. Bitcoin – nem. Mivel a bitcoinnak nincs értéke, és nem tárolhatja azt, ami nincs.”

Itt a barátunk visszatér önnön magához nagy eséllyel azért, mert versenytársat lát a Bitcoinban az aranyra nézve és szépen lehúzza. Csak egyet felejt el: cikkét egy honlapon publikálta és azt mi itt most szinte zéró időveszteséggel Magyarországon taglaljuk. Az arany nem képes ilyenre. Az internet igen. A Bitcoin lételeme az internet. Világháló nélkül az AirBnB, Facebook, Google. chat, Wikipédia, Bitcoin nem ér semmit.

Inflációról:

A monetáris expanzió egyenlő az inflációval. A Fed bővíti a pénzkínálatot – már régóta inflálják a pénzkínálatot.

Csak azért adsz te is értéket a forintnak és dollárnak, mert a törvények és karhatalmi szervek aládúcolják és kikiáltották törvényes fizetőeszköznek évszázadokkal/évtizedekkel (tegnap) ezelőtt. Ettől függetlenül nincs mögötte semmi. Légüres tér, néhány vízjeles papírfecni, néhány bit a központi bankok szerverén. Duplikálható, másolható, végtelen mennyiségben sokszorozható. Nincs limit, csak a monetáris őrület.

A monetáris expanzió, értsd: a pénzkínálat bővítése, is új formát öltött a 21. századra:

A hatalom valójában pénzt szór a helikopterekből, és még az eddiginél is többet fog szórni. És ez közvetlenül a fogyasztási cikkekbe vándorol, ami emelni fogja az árakat.

1200$-os csekk minden hó elején Amerikában? Közel egy billió eurós koronavírus mentő ló[email protected] az Európai Uniótól? Gazdaságmentő csomag? Egyetemes alapjövedelem? Mégis miből?! Hitelpénz, illúziógazdaságok, wall street-i kártyavár.

Peter Schiff jóslata a dollárról:

Hosszú távon úgy gondolom, a dollár el fog bukni.

Egyetértünk.

Az interjú során Peter Schiff kitért a modern monetáris elméletre (MMT) is, amiről már mi is írtunk egy hosszabb expozét:

A. Nincs semmi modern ebben. Nem olyan, mintha csak feltalálták volna a nyomtatást. A központi bankok már régóta pusztítják valutáikat a nyomtatással.

Az MMT hitszónokai szerint (professzorok, Nobel-díjas közgazdászok) azoknak az országoknak, amelyek a saját valutájukban kölcsönt vesznek fel, nem kell attól tartaniuk, hogy mennyi adósságuk van, mert a központi bank csak kinyomtathatja a pénzt az adósság kifizetése érdekében. Időnként hallani lehet olyan lelkes mantrákat az MMT támogatótól (Greenspan), hogy csak magunknak tartozunk a pénzzel az MMT rendszerében, de azt azért elismerik, hogy ha túl magasra hág az infláció, akkor jobb leállni a nyomtatással, ami egyenlő az inflációval:

Ha ekkora mértékű inflációt hozunk létre, akkor ez végül a pénzkínálat nagymértékű növekedéséhez vezet, majd saját definíciójuk szerint minden pénzt ki kell vonniuk a forgalomból, ha nem akarják, hogy elértéktelenedjen. De ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Miután mindenki csúcsra ér a heroin dózisával, akkor hogyan veszed vissza a heroint anélkül, hogy bevonnád? Erre példa a Federal Reserve – ismét -, miután megpróbálták normalizálni a kamatlábakat a sok évi zéró kamatláb politika után. A piacok elkezdtek kivérezni. 2018 negyedik negyedévében visszavonulót fújtak és minden szétesett. Tehát vissza kellett térniük a QE-hez. Vissza kellett térniük az adócsökkentéshez. Továbbra is belőve kell tartani a függőt.

Végül Schiff hozzátette, a politikusok ugyanazért kedvelik az MMT elméletet, amiért utálják az aranystandardot (vagy a Bitcoint), mert a szépen becsomagolt, kodifikált látszatértékért cserébe hatalmat, szavazótábort, befolyást kapnak. Egy BTC maximalista se érvelhetett volna szebben.

(A teljes interjú itt tekinthető meg.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük