Dollármentesítés? Kína végrehajtotta az első nemzetközi fizetést a digitális jüannal

Úgy tűnik, hogy a dollármentesítés egy újabb kiemelt szakaszhoz érkezett, miután a Shanghai Petroleum és a Natural Gas Exchange (SHPGX), egy kínai hátterű, energiához kapcsolódó termékek kereskedelmére szolgáló tőzsde, végrehajtotta digitális jüanban az első határokon átnyúló tranzakcióját.

Egy kínai pénzügyi hírportál számolt be először arról, hogy a PetroChina International csütörtökön egymillió hordó nyersolajat vásárolt digitális jüannal. Ez volt a tőzsde első határokon átívelő olajelszámolása digitális jüanban. A kereskedelmi partner nevét azonban nem hozták nyilvánosságra.

SHPGX

Az SHPGX az év elején több tranzakciót is lebonyolított, aminek az elszámolása jüanban történt. Márciusban a PetroChina és a TotalEnergies jüanban denominált cseppfolyósított földgáz vásárlást hajtott végre a tőzsdén. A tőzsde közlése szerint idén négy ilyen LNG-tranzakcióra került sor.

A kínai központi bank 2014-ben kezdte el a digitális jüan projektet, és az elektronikus valutát Kína számos régiójában kipróbálta már. A világ második legnagyobb gazdasága arra készül, hogy a jüant és annak digitális változatát a nemzetközi kereskedelemben és pénzügyekben a dollár alternatívájaként használja majd.

Augusztusban Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök a BRICS-országok évi találkozóján egy közös valuta létrehozására szólított fel. Mindeközben a világ számos országa keresi a dolláralapú pénzügyi rendszer megkerülésének módjait. A brazil elnök szerint a BRICS-országok jövőbeli közös valutája “növeli a fizetési lehetőségeinket és csökkenti a sebezhetőségünket.”

Az, hogy az USA az ukrajnai invázióra válaszul kizárta Oroszországot a SWIFT globális pénzküldő rendszerből, amely a legtöbb globális fizetési módot támogatja, felerősítette a dollármentesítési trendet és óhajokat.

Azt még nem tudni, hogy a PetroChina pontosan kinek fizetett digitális jüannal a nyersolajért. De nem kizárt, hogy Oroszország volt az. Tekintve, hogy az oroszokat kizárták a SWIFT-rendszerből, ráadásul a Kínába irányuló olajexport rekordot döntött, valószínűleg az oroszokkal érték el a kínaiak ezt a történelmi tettet.