Kínában a SIM-kártyás digitális jüan fizetéseket tesztelik

A Bank of China, Kína egyik legnagyobb állami tulajdonú bankja egy új, SIM-kártyákhoz kapcsolódó offline fizetési módszert tesztel a digitális jüan, vagyis az e-CNY, az ország kísérleti szakaszban lévő központi banki digitális valutája (CBDC) számára.

A Bank of China a China Telecom és a China Unicom távközlési szolgáltatókkal együttműködve kedden kezdte meg az új funkció tesztelését – közölte a bank hétfőn a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

A bank szándéka, hogy a felhasználók a telefonjukkal úgy tudjanak fizetni, hogy az e-CNY alkalmazást összekapcsolják az általa “szuper SIM-kártyának” nevezett, NFC funkcióval ellátott kártyákkal. A felhasználóknak a fizetéshez csak a mobiltelefonjukat kellene az értékesítési pontok termináljainak közelébe vinniük. Ez azt jelenti, hogy a fizetések kikapcsolt telefon mellett is lebonyolíthatók lennének. Az ilyen SIM-kártyás fizetési funkciók azonban csak bizonyos androidos telefonokon lesznek elérhetők Kína egyes pilot területein – közölte a bank.

Javában folynak a  digitális jüan pilot tesztek

A kínai központi bank, a PBOC már egy ideje teszteli a CBDC fizetőeszközüket, és tavaly januárban bevezetett egy teszt e-CNY alkalmazást is. A PBOC a digitális jüan tesztelést 26 helyszínre terjesztette már ki, köztük 17 tartományi szintű városban és régióban, mint például Pekingben, Sanghajban, Sencsenben és Szucsouban, jelentette áprilisban a Hszinhua állami média.

Eközben Hongkong májusban elindított egy e-HKD kísérleti programot, miután a hongkongi monetáris hatóság még 2021. októberében kiadott egy fehér könyvet egy potenciális lakossági CBDC-ről.

A HKMA, Hongkong de facto központi bankja egy szeptemberi konzultációs dokumentumban azt mondta, hogy megvizsgálja az e-CNY-t és az e-HKD-t összekötő határokon átnyúló fizetések lehetőségét is.