Duplán nyereség kriptózni a dollár/forint árfolyam miatt

A bitcoinon is lehetett nyerni az utóbbi években, meg a forintgyengülésen is – dupla haszon volt kriptót venni. Vagy inkább tripla, mert a dollár, amiben a kriptovalutákat jegyzik, még külön megerősödött. Történelmi csúcsra ment a dollár/forint, ami nyereség a magyar kriptósok számára. Vajon a továbbiakban is lehet számítani arra, hogy a forintgyengülés növeli a megtérülésünket, vagy épp ellenkezőleg?

A dollár/forint keresztárfolyam új történelmi csúcson járt, a 375 forintot is megközelítette a napokban, így a dollár forintban számolva egy év alatt 28 százalékkal lett drágább. Egyszerre erősödött ugyanis a dollár (az euróhoz és más pénzekhez képest) és gyengült a forint. Ez pedig nagyon jó hír azoknak, akiknek dolláreszközei vannak, és a kriptodevizák is olyanok, hiszen elsődlegesen dollárban szokták meghatározni az értéküket. (Bár sokan számolnak bitcoinban vagy etherben, de ez még nem terjedt el igazán széles körben.)

Belerondít a dollárnyereségbe az infláció

Ha tehát valaki egy évvel ezelőtt vett kriptovalutát 100 dollárért, és az ma is 100 dollárt ér, akkor az akkori 28 600 helyett ebben a pillanatban éppen 36 400 forintot kapna érte. (Bár csak elvileg, mert persze a különböző forgalmi jutalékok és átváltási árrések levonandók.) Megállapíthatjuk, hogy a kriptodeviza-eszközöknek van egy olyan másodlagos haszna is, hogy védelmet jelentenek a forint gyengülésével szemben.

A dollár/forint árfolyam.
A dollár/forint árfolyam. (Tradingview.com)

Az említett 28 százalékos árfolyamemelkedés azonban távolról sem tiszta haszon, hiszen a legutóbbi inflációs adat szerint az április végéig eltelt egy évben 9,5 százalékkal nőtt az árszínvonal Magyarországon. Ez az inflációs érték ráadásul csak egy átlag, egyes termékek ára sokkal jobban emelkedett, főleg az élelmiszereké.

Elfojtott pénzromlás fenyeget

Az infláció lényegesen magasabb lenne akkor is, ha nem kényszerítettek volna mesterséges ársapkát az üzemanyagokra, a lakossági energiára, a csirkemellre és néhány más termékre. Ami rövid távon enyhülést hozhat ugyan az áremelkedésekben, de hosszabb távon várhatóan nem lesz tartható. Tehát van egy rejtett, elfojtott infláció is a rendszerben. (Ráadásul az inflációs metodikát is elég sok kritika éri, például a lakhatási költségeket, albérletárakat nem valami nagy súllyal veszi figyelembe a jelenlegi számítási módszer.)

Az euró/forint árfolyam.
Az euró/forint árfolyam. (Tradingview.com)

Az euró árfolyamának emelkedése egyébként egy év alatt szintén majdnem pontosan 9,5 százalék volt, így ha valaki euróban fektetett be, a nyeresége éppen hogy csak fedezte volna az inflációt. Ugyanakkor van olyan magyar állampapír (a Prémium Euro, vagy PEMÁP), amely 3,1 százalékos kamatot is fizet euróban.

Örökkön-örökké erősödik majd a dollár?

De térjünk vissza a kriptodevizákra. Lehet e kényelmesen hátradőlni, és azt gondolni, hogy a következő egy évben is 28 százalékot fogunk nyerni a dollár/forint árfolyamon, miközben a kriptodevizáinkat tartogatjuk (HODL, azaz hold)? Nem tudhatjuk. Amint a következő ábrán is látható, a dollár az utóbbi évtizedekben eléggé ritkán volt ennyire erős. Nagy a veszélye annak, hogy egy hosszabb-rövidebb visszapattanás következik, kisebb-nagyobb korrekció indul. Sokat erősödött már a dollár, nem tudjuk, hogy meddig tart ez még.

A dollár erejét jelző DX index.
A dollár erejét jelző DX index. (Tradingview.com)

A dollár erősödése többféle folyamat eredménye. Az egyik, hogy ez az általános tartalékvaluta, a menekülőeszköz jelenleg a világ számos befektetője számára, még ha ezen szerepe csökkent is az utóbbi években. Így a háború, az egyéb geopolitikai feszültségek és egy közelgő recesszió árnya egyaránt erősíthetik ezt a devizát.

Magas kamatokkal erősítik a dollárt

Egy másik fontos dolog, hogy az amerikai jegybank eléggé elszántnak tűnik a kamatemelési ciklus folytatásában. Az infláció megfékezése érdekében még egy csomó emelést várnak tőle ebben az évben. Ezt más országok nem teszik meg, például Japán nem igazán akar hasonló útra lépni, az Európai Unió központi bankja, az EKB pedig úgy tűnik, hogy húzza-halasztja, amíg csak lehet.

Az alacsony, de a többieknél magasabb kamatszint pedig általában erősíti azt a devizát, amelyikre érvényes. Így lehet, hogy még évekig is tovább erősödik a dollár, és nemsokára egy dollár ismét többet fog érni, mint egy euró, amire nagyjából húsz éve nem volt példa.

Az euró-dollár keresztárfolyam.
Az euró-dollár keresztárfolyam. (Tradingview.com)

Egy további probléma, hogy nem csak a forintnak van inflációja, hanem az amerikai dollárnak is. Ha dollárban vettél valamilyen kriptodevizát, és ma dollárban ugyanannyit ér, mint egy évvel ezelőtt, akkor is buktál a pénzromláson 8,3 százalékot az áprilisi amerikai statisztikai adatok szerint. (Egyébként Amerikában is erős támadások érik az infláció számítási módszerét. Az alternatív módszerek szerint pedig lehet, hogy valójában már 17 százalék körül jár a dollár inflációja, ami a hivatalos adat több mint kétszerese. Lásd például ezt az oldalt: Shadowstats.)

Mit lehet tenni erős dollár esetén?

A dollár tehát rövid távon visszapattanhat, de hosszú távon még egy csomót emelkedhet is. Mit lehet tenni? Egyrészt nyilván lehet Bitcoint venni, amelynek inflációja, pontosabban a forgalomba kerülő új bitcoinok éves mennyisége már csak mintegy évi 1,6 százalék.

Lásd még: Így lehet könnyen, gyorsan bitcoint forintért venni

De mit lehet tenni akkor, hogyha bitcoinod vagy más kriptodevizád van, és arra számítasz, hogy egy részét a következő hónapokban, egy-két évben el kell adnod? Hogyan biztosíthatod be a dollár erősödésén, a forint gyengülésén keletkező hozamot? Vagy másképp, hogyan akadályozható meg, hogy a forint esetleges visszaerősödése vagy a dollár meggyengülése erodálja az elért nyereséged egy részét?

Amit semmiképpen sem ajánlunk

A devizákkal elért, még nem realizált árfolyamnyereség bebiztosítására sokféle módszer – úgynevezett hedge vagy fedezeti ügylet – van. Elvileg lehet kötni határidős üzleteket (futures), CFD-ket (contract for difference), de ezek igen kockázatosak. Ugyanis ha az árfolyam rossz irányba megy és egy bizonyos szintet elér, akkor pótlólagos letétet követel rajtad a brókercég vagy bank (margin call).

Még azt is elveszítheted, amivel nem is rendelkezel. Így az ilyen, úgynevezett tőkeáttételes (leveraged) ügyleteket jobb, hogyha hanyagolod.

A dollár vásárlóereje, bitcoinhoz
Dollár és bitcoin

Korlátozott kockázatú dollárfedezés

Opciókat vásárolni sokkal jobb, itt ugyanis nincs “margin call”, nem veszíthetsz el többet, mint a befektetett pénz. (Viszont megnyerheted a befektetésed sokszorosát is.) Ezzel szemben persze különböző kamatköltségeket és marzsokat, jutalékokat kell kifizetned, mint egyébként szinte minden pénzügyi terméknél. (Opciókat egyes hazai és külföldi brókercégek kínálnak.)

Ez is érdekelhet: Kis pénzzel a kriptobirodalomban – fortélyok és furfangok a kezdéshez

A leginkább kisbefektetőbarát megoldás talán a certifikátok, más néven warrantok vásárlása, amelyek drágábbak, mint az opciók vagy a határidős üzletek, de az opciókhoz hasonlóan limitált a veszteség mértéke. Másrészt tőzsdéken forognak. Euró/forintra és dollár/forintra lehet vásárolni ilyeneket a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT-en), de vannak certifikátok euró/forintra Frankfurtban is. (Itt található a hazai certifikátok egy listája, itt egy másik. Itt pedig a frankfurti termékeké, a “knock out warrants” kategóriában vannak euró/forint termékek.)

Ezek vásárlásához is brókercégnél, esetleg valamelyik nagyobb banknál kell számlát nyitni először.

A sávozó forintra spekulálni

A fedezés egy másik, teljesen természetes módja, bár inkább már önálló spekuláció, hogy amikor az euró/forint nagyon magas, például az euró megközelíti a 400 forintos szintet, mint március elején, akkor eladsz egy kis devizát. Amikor viszont visszaesik alacsonyra, mondjuk 370 vagy 360 környékére, akkor ismét devizát vásárolsz. Persze az euró/forint vagy a dollár/forint mozgása sem számítható ki egykönnyen. De egész hosszú időszakokon keresztül is képes volt egy-egy sávon belül maradni, sávozni az utóbbi húsz évben.

Jól megvédenek majd magadtól

Szép is lenne, ha a blokkláncon maradva lehetne a különböző devizakockázatot lefedezni, CEX-eken és DEX-eken kötni ilyen üzleteket. Forintot alighanem hiába keresnénk ezeken, de esetleg euró/dollárra van esély.

A <a href=
Binance származékos ügyletekről szóló minivizsgát csináltat veled." width="1149" height="750" srcset="https://www.bitcoinbazis.hu/wp-content/uploads/2022/05/007-Binance-leveraged-tokens.jpg 1149w, https://www.bitcoinbazis.hu/wp-content/uploads/2022/05/007-Binance-leveraged-tokens-768x501.jpg 768w" sizes="(max-width: 1149px) 100vw, 1149px" /> A Binance származékos ügyletekről szóló minivizsgát csináltat veled.

Arra azonban számítani kell, hogy a hagyományos pénzügyi rendszerben a Mifid Európai Uniós előírások miatt kell külön kérvényt benyújtani, kérdőívet kitölteni, ha ilyesféle kockázatosnak számító ügyleteket akarunk végezni. De már a CEX-eken (centralizált kriptodeviza-tőzsdéken) is van hasonló minivizsga, amint a fenti képen látható, például a Binance-nál.

Kapcsolódó: Binance Liquid Swap vélemény: jobb, mint a Uniswap?

Hogy működnek az opciók és egyes certifikátok?

Ha a forint erősödésétől tartasz, és opciókat vásárolnál, akkor dollár/forint vagy euró/forint “put” opciókat kell venned. Ha a certifikátok mellett döntesz, akkor is put-okat, azaz az eladási oldalt kell keresni. De miért is jó ez neked, illetve mi történik, ha az árfolyam elmozdul?

Ha például van egy millió forint körüli értékű kriptodevizád, amit dollárban jegyeznek, és a dollár/forint visszaesik 370 forintról 333-ra, akkor tíz százalékot vesztettél a devizaárfolyam változásán. Ha viszont vettél mellé egy dollár/forint eladási opciót (put), akkor azon be tudod hozni ezt a veszteséget.

Kezdőknek: Mi is az az Ethereum?

Ha viszont az árfolyam a másik irányba mozdul el, és tíz százalékkal felmegy a dollár ára forintban, azaz 407-re, akkor a kriptodevizán fogsz nyerni, az opciódon (vagy certifikátodon) viszont veszíteni. Ha jól választottad meg a pozíció méretét, akkor a két hatás mindkét esetben kioltja egymást, vagyis bebiztosítottad a jövőbeli devizaárfolyamodat. A továbbiakban a devizákkal sem veszíteni, sem nyerni nem fogsz lényeges mértékben.

Mit tegyél, ha dolláropciókat vagy certifikátokat vennél?

Amint említettük, el kell menned egy brókercéghez, esetleg jelentős tőkepiaci értékpapír-kínálattal rendelkező bankhoz, és számlát kell nyitnod. Ezután pedig különböző online rendszereken és keresőkön keresztül is ki tudod választani a neked megfelelő terméket. De egyes cégeknél kérdezni is lehet, tudnak tanácsot adni, hogy mi van náluk a kínálatban. Persze jobb inkább számlanyitás előtt kérdezni, mert kiderülhet, hogy a neked kellő termékeket az adott cégnél korlátozzák vagy nem kínálják.

Fog-e valaha is erősödni a forint?

Erre azért van esély, ahogy a múltban is sokszor megtörtént. A Magyar Nemzeti Bank folyamatosan emeli a kamatokat, a magas forintkamat pedig azt eredményezheti, hogy külföldi tőke érkezik az országba a nagy kamatkülönbözet kihasználása érdekében. Ez bármikor beerősítheti a forintot, főleg, ha az infláció is csökken és a háborúnak is vége lesz egyszer.

Igaz, a rengeteg nemzetközi feszültség és politikai bizonytalanság miatt az ellenkezője is előfordulhat, még sokáig tarthat a gyengülő trend is.

Ez is érdekelhet: Mi az a DeFi, és mennyit lehet vele keresni?

Az erős dollár a bitcoin ellensége?

Érdekesség, de fontos is lehet, hogy a dollárerősödés az árupiaci termékek, de a bitcoin árát is lefelé nyomja. Ugyanis a más országokban dolgozó bányászok költségeinek egy része helyi devizában keletkezik, ami a bitcoinra és az aranyra, olajra, rézre egyaránt érvényes. Ezek kifizetése könnyebb erős dollár mellett, mert a bevétel viszont dollárban jön a világpiacról.

Emiatt a dollárerősödés lefelé, a dollárgyengülés felfelé szokta húzni az árutőzsdei árakat, és lehet, hogy a mostani bitcoin-gyengeségben is van szerepe.