Az Ebang újfajta szuper hatékony bitcoin bányászokat tervez piacra dobni

A Bitmain és egyik legnagyobb riválisa, az Ebang hamarosan még nagyobb versenybe szállnak egymással, ugyanis mind a két BTC bányász óriás azt tervezi, hogy belép a Hong Kong-i tőzsdére.

A feltörekvő bitcoin bányászcég új 10 nm-es chippel ellátott bányászmodellel rukkol elő

A Kínában bejegyzett Ebang Communications – a világ egyik legnagyobb bitcoin bányászoknak szánt ASIC-chip gyártója – egy új, következő generációs csúcsterméket tervez piacra dobni, amely a nagy teljesítményű chipnek köszönhetően az eddigieknél is nagyobb energiahatékonysággal fog működni.

Az Ebang a nagy bejelentést a Grúziában tartott World Digital Mining Summit-on tette meg és elmondta, hogy az Ebit Miner E11, E11+ és E11++ hamarosan előrendelhető lesz.
Az E11 sorozatban 10 nanométeres chip van, amely ugyanakkora, mint az E10-es sorozatban található chip. Ugyanakkor a Twitteren Samson Mow (a Blockstream biztonsági igazgatója) által megjelentetett termékismertető szerint az E11 fenomenális teljesítményre lesz képes, továbbá az Ebit E11++ fogyasztása akár 45 J/TH (0.0125 Wh/TH) per 44 TH/s -re is csökkenhet, miközben az E11-es modelleknél a 65 J/TH (0.018 Wh/TH) per 30 TH/s-os hashráta volt a maximum.

Hatékonyabb, mint a Bitmain új 7 nm-es chipje?

A szintén Kínában bejegyzett Bitmain azt állítja, hogy a kriptovalutával kapcsolatban eladott ASIC-chipek piacán 70%-os részesedése van. Röviddel azelőtt, hogy az Ebang leleplezte volna az E11-es modelljét, a Bitmain vezérigazgatója, Jihan Wu bejelentette, hogy a hamarosan piacra dobandó új generációs bányászgépek 7 nm-es chipekkel lesznek ellátva.

Wu úgy nyilatkozott, hogy a 7 nm-es chip elérheti akár a 41 J/TH-es (0.11 Wh/TH) energiahatékonyságot is, amihez még hozzájön a bányászgép többi része. Ebből kiindulva nem valószínű, hogy a Bitmain új generációs bitcoin bányász ASIC-jai az E11-es modellhez fogható teljesítményt tudnak nyújtani.

A Sanford C. Bernstein & Co. piackutató cég nemrég közölt jelentése szerint a Bitmain, amelynek piaci értéke mintegy 15 milliárd dollár volt, most veszteni látszik versenyképességéből az ASIC-fejlesztés terén – adta hírül a CCN.

Kérdés ezek után, hogy a Bitmain – amely minden valószínűség szerint nagyobb tőkével rendelkezik, mint az Ebang – képes-e annyira levinni bányászgépeinek az árát, hogy az még nyereséges legyen számára és közben megtartsa piacvezető pozícióját.

A Bitmain és az Ebang és a szintén Kínában bejegyzett Canaan Creative mind azt tervezik, hogy a nagyon közeli jövőben belépnek a Hong-Kong-i tőzsdére (HKEX). Az Ebang és a Canaan állítólag mintegy 1 milliárd dollárt, míg a Bitmain mintegy 3 milliárd dollárt remél a tőzsdei bevezetéstől.