Ébredezik a lengyel kriptopénz piac a BitBay tőzsde felmérése alapján

A BitBay kriptotőzsde egy frissen publikált felmérése alapján aktivizálódni tűnik a lengyel és közép-európai kriptobefektetői réteg. A CoinDesk cikke szerint a BitBay “egy közösségi portrét” kívánt létrehozni a felméréssel.

A felmérés kardinális kérdése meglehetősen szimpla és lényegre törő: ki használ kriptopénzeket és mire? A BitBayt 2014-ben alapította Sylwester Suszek Katowicében és az első lengyel tőzsdének tekinthető. Mára a cégnek több mint 800 000 ügyfele és 200 dolgozója van.

A 10 kérdésre 2582-en válaszoltak

Az egyik legmegdöbbentőbb felismerés a CoinDesk állítása szerint a nők hiánya a befektetői és kereskedői miliőből: a válaszolók több mint 90 százaléka ugyanis férfi, ahol 50+ százalékuk 40 év alatti és a legnagyobb korcsoportot a 31 és 35 év közöttiek képviselik.

Ha eleged van a reklámokból ?, használj hirdetésblokkoló Brave böngészőt.

A válaszadók többsége több mint egy kriptovalutával is rendelkezett, természetesen a prímet a Bitcoin viszi a portfóliók 70 százaléka rendelkezik vele. Érdekes, hogy a válaszadók több mint 50%-a 4-nél több kriptopénzzel rendelkezik, minden harmadik válaszolónak ETH, Lisk és Ripple tokenjei is vannak.

10-ből 9-en biztonságosnak tartják a kriptovaluta tranzakciókat, de megjegyzendő, a résztvevők többsége nem kriptopénzzel vásárolt kriptopénzt. Mindössze a válaszolók 25%-a hajtott végre legalább egy tranzakciót. Ők fizetőeszközként használták a kriptót és 15%-uk elektronikai eszközöket vásárolt, 3% élelmiszert és csak 2% költötte a kriptóját utazásra.

A jövőbeni kriptovaluta költési szokásokra kérdezve az elektronikai termékek (bányászok) vásárlásra és élelmiszervásárlás (pizza?) áll az első két helyen. A válaszolók 50%-a szívesen venné, ha a kriptójával gépjárművet vagy ahhoz kapcsolódó szolgáltatást is vehetne.

Az utolsó kérdés a kriptovaluták jövőjét forszírozta. A többség – 90 százalékuk – szerint a kriptovaluták fokozatosan válnak népszerűvé.

Utolsó értesülésünk a lengyel BitBayről az volt, hogy 2018. májusban nem tudott egyezségre jutni a bankjával és ezért Máltára tette át a székhelyét. A honlap tanúsága alapján továbbra is Máltán van a székhelye.

Egy kapcsolódó lengyel vonatkozású hír, hogy a Coinroom kriptotőzsde 2019. április 2-án exitelt és vitte az ügyfeleinek a letétjét, ami egyes esetekben elérhette az 5 millió forintot zlotyban is.