Edward Snowden szerint a digitális valuta lesz a pénz következő állomása

A Központi Hírszerző Ügynökség egykori híres munkatársa, Edward Snowden már régóta a kriptók vonatán utazik, és a digitális pénznemek jövőjéről, valamint a Bitcoin infrastruktúrájában végrehajtandó fejlesztésekről szóló interjújában kifejtette álláspontját.  

Úgy gondolom, a kriptók használata szinte elkerülhetetlen. Megannyi állam felismerte már, hogy a digitális valuta lesz a pénz következő állomása” – nyilatkozta Snowden.

Edward Snowden szerint a digitális valuták a jövőben is sikeresek lesznek, viszont a központi bank digitális pénzei nem kínálnak semmiféle előnyt a hagyományos fiat pénzekkel szemben:

Az úgynevezett CBDC-k, melyek a fiat valuták digitális változatai, nem rendelkeznek semmilyen igazán kívánatos tulajdonsággal a nagyközönség számára azon túl, hogy a kormány hatékonyabban tudja folyósítani az ösztönző kifizetéseket. Sok embernek azonban nincs pénzügyi kifinomultsága, hogy észrevegye, ez valójában egy újféle módon történő adóztatást jelent, mivel ez a kifizetés csökkenti a valuta értékét. Az általános értelemben vett digitális pénznem és a kriptovaluta nem oldja meg az infláció és a rejtett adók problémáját” – nyilatkozta.

Snowden szerint, bár a Bitcoin orvosolhatja az inflációs pénznyomtatási gyakorlatokat, a hálózat még mindig nem győzte le a Bitcoin adatvédelmi és áteresztőképességi problémáját.

A digitális valutákra való áttéréssel az a probléma, hogy a Bitcoin hálózata nem támogatja az átfolyási teljesítményt. Sajnos, az ilyen típusú tranzakciókhoz nincs biztosítva a szükséges adatvédelem. Bár a fejlesztők is észrevették a problémát, egyelőre még nem orvosolták, hiába volt rá elég idejük megtenni” – mondta.

Snowden az általa említett hibák ellenére is használja a Bitcoint, és továbbra is előnyben részesíti a hagyományos hitelkártyákkal szemben:

„A digitális valutákat nem a nyertesei és vesztesei miatt választom. Nincs se lovam, hogy fogadjak rá, se gondom, se aggályom arról, ki fog ebből győztesen kijönni. Úgy vélem, a világnak szüksége van egy valóban független eszközre a magánügyletekhez. A Bitcoin véleményem szerint nagyszerű. Már korábban is használtam, és a jövőben is tervezem. És bár elég nehéz számomra a Bitcoin használata, ez mégis óriási előrelépés a hitelkártyákkal szemben. A kriptóknak, nos, elég jól érthető hibái vannak. Ennek ellenére, nincs okom azt mondani, hogy nem lehet ezeket a problémákat megoldani. Ha blokklánc alapú tranzakcióról van szó, tisztában vagyunk azzal, hogy rengeteg csapat dolgozik a működtetésükön. Az egyetlen kérdésem az, hogy miért várnak a probléma orvoslására ennyire sokáig.”