2021-ben elindul Törökország digitális valutájának pilot programja

Törökországban 2021-ben a központi bank elindítja saját digitális valutájának kísérleti programját, adta hírül a török jegybank elnöke.

A pilot program egész pontosan jövő év második felében startol el, mely információt Naci Ağbal, az ország központi bankjának elnöke jelentette be a parlamenti képviselőknek még pénteken.

A török ​​nyelvű média a következőképpen idézte a nemzeti bank fejét:

„Van egy digitális pénzre irányuló kutatás-fejlesztési projekt. A projekt elméleti szakasza befejeződött. A célunk az, hogy elindítsuk a kísérleti teszteket 2021 második felében.”

Ağbal megjegyzése sokakat meglephetett hiszen korábban nem sok említést tett az ország azzal kapcsolatosan, hogy CBDC-n dolgozna. A központi bankok bankjaként ismert Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) nem is jegyezte fel Törökországot, mint aktív CBDC projekten dolgozó országot az erre a célra készített adatbázisába. Most viszont úgy tűnik, hogy Törökország nagy sebességre kapcsolt és minél gyorsabban piacra akarja dobni saját digitális pénzét.

A helyi sajtó szerint az ország le akarja előzni a többi, CBDC projekten munkálkodó nemzetet is. Kínában már hónapok óta tartanak a tesztek, de már Svédország és a Bahama-szigetek is komoly lépéseket tett a digitális valuta kibocsátása felé, így Törökországnak fel kell kötnie a nadrágot, ha le szeretné körözni ezeket az országokat. A török digitális valutáról egyébként semmilyen információt nem tudtunk meg. A Koin Bülteni helyi kripto-hírportál szeptemberben arról cikkezett, hogy a török jegybank szakértőket vett fel a digitális valuta fejlesztési csapathoz, magát a CBDC-t viszont teljes homály fedi.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük