Egy iskola alagsorában bányászott kriptopénzt, börtön várhat rá

Egy iskola alagsorában bányászott illegálisan kriptovalutát egy férfi az amerikai Massachusetts államban. Közel 18 ezer dollárnyi áramszámlát csinált az intézménynek, most akár börtönbe is kerülhet.

Nadeam Nahas korábban az Egyesült Államokban, a Massachusetts állambeli Cohasset városának egyik iskolájában dolgozott. A férfi úgy gondolta, hogy némi fizetéskiegészítésként a munkahelyén illegálisan kriptovalutát bányász. Állítólag közel 18 000 dollár értékben lopott áramot a létesítménytől még 2021. április 28. és december 14. között.

A helyi rendőrséget a jelentések szerint először 2021 decemberében értesítették a műveletről, miután Cohasset város létesítményeiért felelős igazgatója olyan számítógépeket, vezetékeket és kábeleket vett észre, amelyek nem tűntek a helyükön lévőnek, tekintve, hogy az iskola kazánházának alagsorában voltak.

A hatóságok ellenőrzésekor az iskolában összesen 11 gépet találtak, ekkor viszont még nem tudták, ki is az elkövető. Több mint három hónapig nyomoztak, mire Nahast azonosították gyanúsítottként.

Nahas lemondott a Cohasset városánál betöltött pozíciójáról. Tegnap (február 23-án) kellett volna bíróság elé állnia közintézmény megrongálásának és villamos energia lopásának vádjával, de a férfi nem jelent meg. A bíróság ún. mulasztási parancsot adott ki ellene, mivel nem tett eleget a beidézési végzésnek. Ez viszont azzal a következménnyel jár, hogy a gyanúsított személyt a bűnüldöző szervek letartóztathatják.

Nem ez az első eset, hogy valaki közintézményben bányászik illegálisan kriptovalutát.

Mint arról mi is beszámoltunk, 2019-ben az Ukrán Vasutak alkalmazottait a munkahelyükön kapták kriptovaluta bányászatán, a társaság villamos energiáját bitcoin generálásra használva.
Az oroszországi Szarovban található Orosz Kísérleti Fizika Tudományos Kutatóintézetében három alkalmazott folytatott illegális kriptovaluta bányászatot. Szintén Oroszországban, az ország legrégebbi börtönében bukott le az igazgatóhelyettes, akit azzal vádoltak, hogy eddig ismeretlen bűntársak segítségével áramot lopott digitális érmék bányászatához. Az év hülyéje díjat egy lengyel informatikus érdemelte ki még 2021-ben, aki a saját rendőrkapitányságán bányászott engedély nélkül bitcoint.

Magyarországon is akadt már olyan, aki a munkahelyén folytatott illegális bányászatot. 2020 októberében Borka-Száz Tamás, a Demokratikus Koalíció politikusa az erzsébetvárosi önkormányzatnál töltött napjai alatt üzemeltett bányászatot az irodájában, ezzel pedig brutális áramszámlát generált az önkormányzatnak.