Egy bitcoin jóslat szerint 2025-re 120 millió Ft lehet egy coin. Mi a magyarázat?

Eme cikk írásakor nagyjából 16.7 millió forint körül kereskedtek a bitcoinnal, ami egy rendkívül jó ár összehasonlítva mondjuk a tavalyi év végével. A bővülés okairól ugye már sokszor, sokan elmondták a véleményüket. De arról viszont már tényleg csak jóslatok és remények vannak, hogy meddig emelkedik majd az ár. Nemrégiben a Wave Financial nevű amerikai befektetési cég munkájaként jelent meg egy bitcoin jóslat erre vonatkozóan. A cég úgy véli egy stock-to-flow (S2F) analízis alapján, hogy 2025-re egy BTC ára meghaladhatja a 400 ezer dollárt is. Ez mai árfolyamon úgy 120 millió forint.

A Wave Financial által publikált bitcoin jóslat ígéretes jövőt vázol

Ugye a stock-to-flow egy adott piac meglévő készlete és az újonnan előállított mennyiség közötti kapcsolat. Ennek egyik továbbfejlesztett változatát be is mutattuk itt. Példának okáért ugye az arany esetén alacsony a kibányászási ráta egy évben, ezért értelemszerűen magasan marad az árfolyam. A februárban közzétett elemzés tökéletesen megmutatja, hogy az S2F analízis segítségével milyen jól előre lehetett jelezni, hogy a 2019. márciusi 4 ezer dollárról 2021. februárjára 50 ezer dollár fölé tud menni a BTC.

És mivel a stock-to-flow leginkább az arany esetén működik nagyon hatékonyan, a jelentés készítői szerint ez azt mutatja, hogy a bitcoin digitális aranynak is nevezhető. Hiszen a BTC vonatkozásában is tökéletesen működik az S2F. A jelentésben foglaltak egyébként a józan ésszel is felfogható logikát erősítik.

Azaz azzal párhuzamosan, hogy a bányászat egyre nehezebbé válik, egyre nagyobb ütemben nő a bitcoin elfogadottsága az intézményi és vállalati befektetők között is. Hiszen míg 2020-ra a tíz percenként forgalomba kerülő új coinok száma 6,25-re csökkent, addig 2024-re ez már csak 3,125 BTC lesz. Mert ugye négy évente feleződik a forgalomba kerülő új coinok száma. És akkor itt a jelentés elkezdi taglalni, hogy a fenti csökkenéssel párhuzamosan pedig nő a befektetői kedv.

Befektetők

Beszélhetünk a MicroStrategyről, amelynél már 90 ezernél is több bitcoin van, de a Tesla is birtokol már 1,5 milliárd dollár értékű BTC-t. És nem csak az Egyesült Államokban, de Kínában vagy Új-Zélandon is van érdeklődés és még azt sem lehet mondani, hogy csak technológiai vállalatok érdeklődnek.

A nagy durranás ugyan elmaradt februárban, amikor az Oracle szoftverfejlesztőjétől várta mindenki, hogy megvesz 72 ezer BTC-t. Ettől függetlenül az árfolyam jelenleg is 55 ezer dollár körül mozog. És a Wave Financial jelentése arra is rámutat, hogy maguk a kormányok lökik ebbe az irányba a befektetőket. Azzal, hogy milliárdszám nyomtatják a fiat pénzeket, hogy stabilizálni és fejleszteni tudják a járvány miatt megroskadt gazdaságokat.