Egy mexikói milliárdos Bitcoin Lightningot vezet be boltjaiban

Valószínűleg kevesen ismerik Magyarországon Ricardo Salina Pliego nevét, aki a Grupo Salinas nevű cégcsoport vezérigazgatója. A több vállalatot is magában tömörítő Salinas-csoportnak van televíziós társasága, internetszolgáltatója, de még focicsapata is. Hozzá tartozik még a Grupo Elektra, ami különféle háztartási gépeket és elektronikai cikkeket gyárt, forgalmaz az Elektra Stores nevű bolthálózat keretein belül. Maga a milliárdos Salina Pliego jelentette nemrég, hogy tervei szerint rövidesen a Bitcoin Lightning hálózata elérhető lesz ezekben a boltokban fizetésre.

Salina Pliego nagy bitcoin-fanatikus

A magát is lelkes bitcoin hodlernek tartó Pliego számára a sorsdöntő pillanat az volt, amikor megnézte az egyik Bitcoin Lightningot népszerűsítő videót. Ezt egy Alex Gladstein nevű promóter készítette. A videón az látható, ahogy Gladstein a Lightning segítségével fizet azonnal a kávéjáért Salvadorban.

Twitter

A Mexikó harmadik leggazdagabb emberének számító és közel 16 milliárd dolláros vagyonnal bíró Salina Pliego azon kevés milliárdosok egyike, akik valóban hisznek a bitcoinban. Még tavaly nyilatkozott arról, hogy a teljes forgatható pénzállományának 10%-át bitcoinban tartja. Más befektetőket is arra szólított fel, hogy diverzifikálják jobban portfoliójukat a bitcoin segítségével, hogy ellensúlyozzák az inflációs hatásokat.

A 2018-ban létrehozott Lightning Network a fizetések gyorsaságáról vált ismertté. Hiszen nem kell megvárni semmiféle blokk megerősítést egy tranzakció teljesüléséhez. Milliárdnyi tranzakciót lehet másodpercek alatt kezelni minimális díjak mellett. Ez utóbbi a kávés példa tükrében különösen fontos, hiszen ilyen pici összeghez alacsony díjak is kellenek. A Lightning hálózatát a Twitter, a Square vagy éppen Elon Musk is többször dicsérte már, bár utóbbi megfogalmazott aggályokat is. Musk szerint ugyanis egy egyetlen rétegű hálózatnak is kezelnie kellene bármennyi tranzakciót alacsony díjak mellett.

Visszatérve Salina Pliegora, a mexikói milliárdos akkor vált igazán népszerűvé a kriptos világban, amikor azt nyilatkozta, hogy az emberek a kormányok által kibocsátott pénzek használatával. És az ezekben való megtakarítással csak szemétbe dobják a megszerzett jövedelmüket. Annyira lelkes, hogy egy friss interjúban bejelentette, hogy mindent elkövet azért, hogy az ő bankja legyen az első egész Mexikóban, ami elfogad majd bitcoint is.