Mégsem lesz bitcoin szolgáltatás a mexikói bankokban?

Mint arról korábban beszámoltunk, a Banco Azteca vezérigazgatója tweetjében kifejezte, hogy szeretne bitcoin szolgáltatásokat nyújtani Mexikóban, ám egy másik tweet az ország szabályozóitól keresztbe húzta számításait.

Úgy tűnik, hogy a mexikói kormánynak nem érdeke, hogy a következő bitcoin nemzet legyen, sem az, hogy magánbankjai ezt az utat kövessék.

Mexikó nemet mond a kriptóra

A mexikói pénzügyminisztérium titkára, Arturo Herrera Guitierrez Twitter fiókján osztott meg egy hivatalos bejegyzést az ország központi bankjától, pénzügyminisztériumától, valamint nemzeti bank és értékpapír bizottságától. A bejegyzés szerint a virtuális eszközök a jelenlegi törvények szerint nem minősülnek pénznek és ezért a bankok semmilyen módon nem nyújthatnak kriptovaluta szolgáltatásokat.

“Az ország pénzügyi intézményei nem jogosultak virtuális eszközökkel, mint a bitcoinnal, ethereumnal vagy az XRP-vel műveleteket végrehajtani az egészséges távolság fenntartása érdekében a pénzügyi intézmények és a kriptovaluták között” – írta Arturo Herera Guitierrez.

A nyilatkozat figyelmezteti azokat, akik bármilyen kriptovalutákkal kapcsolatos terméket kínálnak, hogy a büntetőtörvénykönyv és más normák szerint jogi szankciókkal sújthatók.

A szabályozók hozzátették, hogy a stabilcoinokkal való műveletek is tiltottak annak ellenére, hogy ezek nem rendelkeznek a kriptovalutákra jellemző illékonysággal.

A bejelentés határozottan fékez több, kriptóra irányuló törekvést. Másrészt a Banco Azteca, ami a tizedik legnagyobb bank Mexikóban a BNAmericas szerint, válaszul a szóbeszédekre egy új szolgáltatáson dolgozik a kriptovalutákkal kapcsolatban.

A Banco Azteca vezérigazgatója, Ricardo Salinas, Mexikó harmadik leggazdagabb embere és már hosszú ideje bitcoiner. Több bejelentést is tett a kriptovaluták elfogadásával és használatával összefüggésben. Továbbá azt állítja magáról, hogy gyors megtérülésű befektetési portfóliójának 10%-a van bitcoinban.

A tweet, ami ennek az egésznek az okozója lehet

Michael Saylornak, a MicroStrategy vezérigazgatójának egy tweetjére válaszolva Ricardo Salinas elmondta, hogy a bitcoin sokkal jobb, mint az arany. Elárulta azt is, hogy a Banco Azteca olyan megoldáson dolgozik, amely ügyfeleik számára lehetővé tennék a kriptovalutákkal való kereskedelmet.

Salinas tweetje a következő:

“A bitcoin jó arra, hogy változatossá tegye a befektetési portfóliódat. Szerintem minden befektetőnek el kellene kezdeni tanulni a kriptovalutákról és a jövőjükről. Azon dolgozunk, hogy a kriptót eljutassuk ügyfeleinkhez és továbbra is támogassuk a szabadságot.”

A hír több mint 2700 kedvelést kapott és futótűzként terjedt el az ország kriptovaluta-párti rajongói között. A hatóságoknak elég volt ez a szóbeszéd is, hogy figyelmeztetést adjanak ki, ami gyakorlatilag szertefoszlatja Salinas álmait. Salinas csak annyit válaszolt a hírre:

“Majd meglátjuk.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük