Egy német bank 5 országban teszi lehetővé a kriptokereskedést

A kriptopiac fellendülésével az ökoszisztéma körüli fejlődés beindul. A német Neobank N26 bejelentette kriptokereskedési szolgáltatásainak bővítését több európai országban, köztük Németországban, Svájcban, Írországban, Belgiumban és Portugáliában.

A Neobank célja a kriptokereskedés egyszerűsítése a zűrzavar, a várakozási idő és az új alkalmazás letöltésének szükségességének kiküszöbölésével. A felhasználók közvetlenül a bankszámlájukról kereskedhetnek majd kriptókkal. A német bank egyébként már tavaly októberben elkezdett kriptokereskedési szolgáltatásokat kínálni Ausztriában a BitPanda partnerségében.

A bejelentést a bank Twitter oldalán láthattuk először.

Az N26 lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy 200 érmével kereskedjenek. A kereskedési díj a Bitcoin esetében 1,5%, az altcoinoké pedig 2,5%-os. A havonta 17 euróba kerülő Metal számla szolgáltatásának előfizetői kedvezményt kapnak a kereskedési díjakból. A Metal előfizetők 1%-os díjért kereskedhetnek Bitcoinnal, az altcoinok díja pedig egy kedvezőbb 2%-ra csökken így. Meg kell jegyeznünk, hogy a díjak a havi 5000 euróig terjedő kereskedési összegek esetén érvényesek.

Hoppá, van egy kis bökkenő

A bank újításának egy részlete azonban egyáltalán nem nyerte el a többség tetszését. Az N26 ugyanis úgy döntött, nem fogja biztosítani a felhasználók számára a privát kulcsok feletti ellenőrzést. Egy Twitter felhasználó kérdését megválaszolva a bank tisztázta, hogy ez egy zárt rendszer lesz, amelyben a felhasználóknak nem lesz saját kulcsuk, és nem tudnak majd kriptót átutalni más számlákra. Egyes felhasználók emiatt kritizálták a német bankot.

Nem éppen zökkenőmentesek a német bank ügyei

A termékkínálatának bővítése mellett a bank ebben a hónapban különböző átrendeződéseket is átél. Jan Kemper, az N26 COO-ja, és pénzügyi igazgatója a LinkedIn-en jelentette be, hogy január végén távozik a cégtől, hogy más vállalkozásokra összpontosíthasson. Azonban az ennél egy fokkal aggasztóbb hír, hogy a Reuters szerint a berlini székhelyű bankot a szabályozó hatóságok a pénzmosás elleni ellenőrzések hiányosságai miatt is beidézték.

A bankok a szabályozási kihívások ellenére kriptoszolgáltatásokat nyújtanak

Az ügyfelek nagy kereslete nem csak az N26-ot, hanem más bankokat is arra késztetett világszerte, hogy kriptoszolgáltatásokkal bővítsenek. Tavaly novemberben a Fülöp-szigeteki The Union Bank lépett partnerségre a METACO-val, egy svájci kriptopénzcéggel, hogy kriptokereskedési szolgáltatásokat kínáljon Bitcoin és Ethereum formájában. Ez a legnagyobb bank a Fülöp-szigeteken.

Szeptemberben Szingapúr legnagyobb bankja – a DBS bank – döntött úgy, hogy kibővíti szolgáltatásait és nyit a kriptokereskedés felé. Az új szolgáltatást a legalább 246 000 dollár befektethető vagyonnal rendelkező akkreditált ügyfelek élvezhetik. Az ázsiai ország egyébként élen jár a kriptoelfogadásban, több magánszektorbeli blokkláncvállalattal is partnerséget kötött, hogy ösztönözze a szektor fejlődését. A szingapúri szabályozók azt vallják, hogy a kriptovaluták és a blokklánc technológia valódi gazdasági értéket nyújtanak, és hatékonyabb megoldások lehetnek a világ pénzügyi problémáira. Éppen ezért a hatóságok óvatos, felelősségteljes és hosszú távú megközelítéseket alkalmaznak, hogy a társadalmat szépen csendben a kriptovaluták felé terelgessék.

Az amerikai bankok is nyitnak a kriptó felé

Az amerikai bankok is nyújtanak ügyfeleiknek kriptóhoz kapcsolódó szolgáltatásokat. A Goldman Sachs 2022 áprilisában Bitcoin-alapú készpénzhitel terméket hozott létre. A Bank of New York Mellon, a világ legnagyobb letétkezelő és egyben Amerika legrégebbi bankja októberben jelentette be, hogy kriptopénzeszközök letétkezelési szolgáltatását nyújtja.

Az ilyen amerikai székhelyű bankok kriptokitettsége miatt a szabályozó hatóságok közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben felhívták a figyelmet a kriptoeszközökkel kapcsolatos “kulcsfontosságú kockázatokra”. A nyilatkozat szerint továbbá az amerikai szabályozó szervek szorosan figyelemmel fogják kísérni a kriptokitettséggel rendelkező bankokat.