Egy olasz bank a befektetési szolgáltatásai között kriptovalutát akar kínálni

Olaszország egyik legnépszerűbb bankja, a Mediolanum, mely mindig is innovatív gondolkodásmódjáról volt híres, nyitna a kriptovaluták felé. 

“Tanulmányozzuk a kriptovaluták világát, és azon gondolkodunk, hogy befektetési szolgáltatásként bevezetjük őket”. Ezt Massimo Doris, a Banca Mediolanum vezérigazgatója mondta a bank első negyedévi beszámolójának nyilvánosságra hozatalakor. “Befektetési szolgáltatásként online kereskedést kínálunk, a részvények és a kötvények mellett az az elképzelésünk, hogy ügyfeleink kriptovalutákat is vásárolhatnának vagy adhatnának el nálunk. Mint tiszta befektetést” – magyarázta.

A bank feje tisztában van azzal, hogy komoly nyereségre lehet szert tenni a kriptovaluták révén, ugyanakkor nullára is lehet futni.

A Banca d’Italia is arra figyelmeztetett, hogy a kriptovaluta befektetés mindig nagyon kockázatos a magas volatilitás miatt.

Massimos Doris hozzátette azt is, hogy különbséget kell tenni a “privát” kriptovaluták, mint például a Bitcoin és az Ethereum, és az állami kriptovaluták [CBDC] között, amelyekről egyre többet beszélnek. Az előbbiek továbbra is inkább a befektetésekhez javasoltak, nem pedig a fizetőeszközök közé tartoznak. Teljesen más a digitális dollárról vagy a digitális euróról szóló diskurzus, amely egy hatalmas forradalom lehet, amely a virtuális valuták előnyeivel rendelkezik.” 

Doris szerint az állami valuták (CBDC) nagyon érdekes megoldást jelenthetnek, “hiszen átláthatóságot kínálnak, ugyanakkor a hagyományos valuták stabilitásával rendelkeznek és olyan fizetési megoldásokat tesznek lehetővé, amelyek ma lehetetlenek.”

Doris nyilatkozata a kriptovalutákról és a Mediolanum esetleges kriptokereskedésbe való belépéséről éppen akkor esett szó, mikor a bank nyilvánosságra hozta a 2021. első negyedévi pénzügyi eredményeit.

A nettó nyereség meghaladja a 133 millió eurót, ami 85%-os növekedést jelent a 2020-as első negyedévi 72,2 millió euróhoz képest. “A piac pozitív hatásain túl ez az eredmény a strukturális üzlet fenntarthatóságát fejezi ki” – mondta Doris, aki dicsérte “a működési hatékonyság érdekében végzett fáradhatatlan munkát, amelynek eredményei a bevételeknél határozottan alacsonyabb költségnövekedésben olvashatók le.”

A vezérigazgató ezután rámutat levelében, hogy a Banca Mediolanum kezelt vagyona megközelíti a 100 milliárd eurót és jelentős mennyiségű osztalékot képes a pénzintézet kifizetni. Doris ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy “ezt a negyedéves fellendülést azonban nem szabad elszigetelten értelmezni, hanem egy vállalat folyamatos növekedési pályájának részének kell tekinteni.”

A Banca Mediolanum Doris szerint 2021-ben 5 milliárd eurót meghaladó nettó tőkebeáramlással zárhatja az évet.